Hiša Znanstival3eksperimentov vsako leto organizira imeniten festival znanosti, imenovan ZNANSTIVAL dogodivščin, na ulicah, trgih in mostovih našega glavnega mesta. Vse dogodivščine iz Hiše eksperimentov so prikazane na prostem, v večjem in tudi bolj zanimivem formatu.

Na prostem potekajo tudi mnoge zanimive delavnice, kjer znanstveniki in študentje iz celega sveta, izvajajo zanimive in spektakularne poskuse.

V četrtek 24. maja smo se z dijaki, ki obiskujejo kemijski krožek “Kemija je kul”, udeležili odprtja Znanstivala, katerega pokrovitelj je bil sam predsednik države. Ogledali smo si eksperimentalne delavnice Drzni eksperimenti, Težiščelogija in The Physics that is arround us-delavnica ameriškega kemika. Obiskali smo tudi Hišo eksperimentov in delavnice, ki so bile v času festivala bolj zanimive, primerne tudi za starejše.

Bilo je zanimivo, poučno in zabavno. Oglejte si fotografije.

Takole pa je doživljanje zapisal eden od naših “kulovcev”:

Če na Gimnaziji Jesenice dobro prisluhnete, boste za veliko vogali slišali šepetati dijake, ki govorijo o kemiji in raznih znanstvenih poskusih. Le kdo nebi zavidal tisti peščici srečnežev, ki so se, pod vodstvom profesorice Natalije Bohinc, lahko udeležili izbirnega predmeta “Kemija je kul”. Kot da že samo prisostvovanje pri poskusih nebi bila dovolj velika nagrada, nas je profesorica odpeljala v slovensko prestolnico na veliki znanstveni spektakel.

Hiša eksperimentov res zna popestriti navaden četrtkov dan, pred očmi se mi odvija prekrasen prizor, mladi znanstveniki na sprehodu po Ljubljani polnijo svojo glavo z znanjem, ki kar puhti v zraku. Skupina izbrancev nas je bila povabljenih v  Hišo eksperimentov na pravi znanstveno-čarovniški šov. Čeljusti so nam že prvo sekundo popadale na tla, in verjemite mi tudi v bi krepko zazijali, če bi v živo videli take znanstveno-čarovniške trike. Vendar vsega lepega je enkrat konec in tako smo tudi mi morali domov. Za konec pa naj samo še povem, da zaradi tega dne danes vidim sonce drugače, kaj ni to čudno ?

Gašper Stojc, 3.B

Znanstival1   Znanstival2  Znanstival4Znanstival5Znanstival6Znanstival7Znanstival8

Dostopnost