brusel_5

Dijaki 2. in 3. letnika evropskega oddelka Gimnazije Jesenice smo se v sredo v večernih urah odpravili na strokovno ekskurzijo – ogled evropskih institucij. Na pot smo se podali preko Avstrije in Nemčije.

Ob 7. uri smo že prispeli v mesto Strasbourg, ki leži ob meji med  Francijo in Nemčijo, na francoski strani. Tam smo se najprej sprehodili po mestu, mimo lesenih hiš, ozkih uličic in številnih kanalov. Ustavili smo se v katedrali, ki je zgrajena v gotskem slogu in velja za enega od simbolov mesta. V njej lahko občudujemo veliko vitražev in 18 metrov visoko astronomsko uro, ki velja tudi za veliko turistično atrakcijo. Ogled smo nadaljevali v Svetu Evrope, kjer nam je tamkajšnja vodička predstavila njegovo delovanje in razliko med Svetom Evrope ter Evropskim parlamentom. Izvedeli smo, da je bil ustanovljen leta 1949, Slovenija pa je članica od leta 1993. Prisluhnili smo še predstavitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, kamor vsakodnevno prejmejo številna pisma s tožbami, ki jim v matičnih državah ni bilo ugodeno. Popoldne smo nadaljevali pot do Bruslja. Prečkali smo tudi kneževino Luksemburg, ki ima le okoli pol milijona prebivalcev in meri nekaj manj kot 2600 km2. V poznih popoldanskih urah smo prispeli v Bruselj, kjer smo se najprej nastanili v hotelu, nato pa odšli na krajši ogled mesta. Sprehodili smo se tudi skozi park, kjer se najraje zadržuje kraljeva družina.

V petek smo se že zjutraj odpravili v Evropski parlament. Tam nam je prijazen Maltežan najprej predstavil delo evropskih poslancev in nam razkazal glavno dvorano parlamenta. Izvedeli smo mnogo zanimivega, med drugim tudi, da se poslanci v parlamentu delijo po strankarski in ne po nacionalni pripadnosti. Poleg tega smo spoznali postopke sprejemanja zakonov in odločanja v Evropski uniji.   Nato smo se tudi sami preizkusili v simulaciji parlamenta – kot pravi evropski poslanci smo morali skleniti kompromis o varčevanju z vodo in uporabi mikročipov. Popoldne smo se podali na krožno vožnjo po mestu. Z avtobusa smo videli veliko zanimivosti, kot so kraljeva palača, slavolok in Atomium. Za tem smo se ponovno odpravili v mesto, kjer smo si ogledali glavni trg in »dečka, ki lula«, ki mu domačini pravijo Manneken Pis. Imeli smo tudi nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za pokušnjo belgijskih vafljev in čokoladnih pralinejev ter nakupa belgijskega piva za domov.

Zadnji dan naše ekskurzije nas je čakala sprostitev v največjem tematskem parku v Evropi – Evropa park. Na pot smo se podali že od treh zjutraj, a nam ni bilo težko, saj smo vedeli, da nas čaka dan poln zabave. Kljub dolgim čakalnim vrstam smo preizkusili največje tamkajšnje atraktivnosti, kot so strašljivi, a kljub temu zabavni vlakci smrti in razne vodne aktivnosti ter druge navdušujoče atrakcije. Ob šestih zvečer smo se polni vtisov napotili proti domu. Zgodaj zjutraj smo, utrujeni od dolge vožnje, prispeli na Jesenice.

Vsi smo bili enotnega mnenja, da je ekskurzija odlično uspela. Strinjali pa smo se tudi, da bi potrebovali več časa, da bi si obiskana mesta lahko bolje ogledali. Izvedeli smo veliko novega, tako o evropskih institucijah, kot tudi o državah, po katerih smo potovali. Najbolje pri vsem pa je bilo, da smo lahko znanje o Evropski uniji, ki smo ga dobili pri izbirnih predmetih evropskega oddelka, uporabili tudi v praksi.

Za konec bi se radi zahvalili za sekcijsko sponzoriranje ekskurzije s strani Evropskega parlamenta. Posebna zahvala pa gre turistični agenciji Galileo 3000, Gimnaziji Jesenice in profesorju Mateju Erjavcu za organizacijo celotnega izleta.

Teja Zrim in Tina Klinar, 3. e

brusel_1brusel_2brusel_3brusel_4

Dostopnost