spik1V četrtek, 5. 7. 2012, je v okviru priprav na odpravo MEPI potekal kondicijski trening – pohod na Martuljške slapove in bivak pod Špikom (1424 m).

Ob 6.00 smo se zbrali pri Cafe Čedo na Jesenicah, od koder smo se odpeljali proti Gozd Martuljku. S parkirišča pri starem Penzionu Špik smo krenili po stezi ob Martuljškem potoku, navzgor po ozki soteski, mimo gostišča pri Ingotu vse do zgornjega slapu, ki je eden najlepših v Sloveniji. Po nekaj klinih smo se ob jeklenici spustili prav pod slap, ki mogočno hrumi v s kamenjem zasut tolmun. Prizor nas je povsem očaral in Marcel je izjavil, da se počuti kot gams.

Po kratkem postanku smo se vrnili del poti do točke, kjer komaj opazna in neoznačena steza zavije levo in vodi preko pobočja do Izvira pri mrzlih vodah in nato dalje ob suhi strugi hudournika do steze, ki spet zavije navzgor proti bivaku pod Špikom. Seveda smo se ustavili pri izviru, ki je žal v tem letnem času suh, a je kljub temu čudovit in nadvse zanimiv. Z mostička smo lahko občudovali z zelenim mahom obraščene skale v strugi in nismo si mogli kaj, da ne bi pobožali mehkega mahu. Še sreča, da pot ni označena in tako vsakdo ne najde »mahcev«, saj se bojimo, da bi jih množični obiskovalci z neprevidno hojo po njih kmalu uničili.

Kot že rečeno, smo nadaljevali navkreber po zelo strmi poti, ki nas je po dobri uri hoda pripeljala do planjave pod Špikom. Čeprav sonce ni pripekalo, nam je bilo vroče, saj je bilo ozračje vlažno in soparno. Ko smo stopili iz gozda, smo zagledali peščeno planjavo s suhimi hudourniškimi strugami, posejano z redkim grmičevjem in travo ter planinskim cvetjem. Ob vznožju Špikove skupine so nas presenetili še zadnji ostanki snega. Po dobrih 100 metrih smo spet zavili v gozd na desni in po nekaj minutah hoje prispeli do bivaka (1.424 m). Tam smo si privoščili daljši oddih z malico.

Po počitku in osvežitvi smo se počasi odpravili in se po strmi poti vrnili v dolino, najprej do kolesarske steze, nato pa mimo oglarske kope do parkirišča, sedli v avto in se odpeljali proti domu. Strinjali smo se, da je bil to eden najlepših MEPI izletov doslej.

Start: 6.00, Jesenice

Cilj: Martuljški slapovi, bivak pod Špikom

Zaključek: 15.00 Jesenice

Dodatne aktivnosti: opazovanje narave z naravovarstveno vzgojo, orientacija, team-building.

Udeleženi dijaki: Sandra Vavpotič, Marcel Salmič, Edo Bešič.

Organizacija in spremstvo: Andreja Kosem-Dvoršak

Mentorica MEPI – skupina zlati

spik2spik3spik4

 

 

 

 

Andreja Kosem-Dvoršak

Dostopnost