Radovna3Potem, ko smo se pred nekaj dnevi v učilnici in pred stavbo Gimnazije naučili določati azimut in spoznali osnove dela s kompasom in osnove topografije, smo se v nedeljo, 25. 11. 2012 podali na prvi orientacijski pohod iz Zgornjih Gorij čez Mežakljo do taborniškega doma v Radovni. Imeli smo res srečo, saj je bil lep in sončen jesenski dan.

 

 

Radovna2

Enajst dijakov in dva profesorja/inštruktorja MEPI se je ob 8.30 zbralo pred trgovino Mercator v Zgornjih Gorjah in krenilo na pot. Dijaki so prejeli kompase in topografske karte z označenimi kontrolnimi točkami. Mimo hiš in preko mostu čez Radovno smo krenili po ozki makadamski cesti proti Mežaklji. Preizkušena tabornika Valter in Gašper sta vodila skupino in nas usmerjala na razpotjih. Vso pot smo tudi preverjali in določali kontrolne točke na topografski karti.

 

Radovna1Po nekaj prehojenih kilometrih smo se ustavili in izdelali nosila iz vej in šotorke. Tokrat sta se izkazala Matej N. in Žiga, ki sta »ranjenko« Tijo ponesla nekaj deset metrov. Inštruktorja sva pokazala in povedala, kako nosila lahko izdelamo tudi iz vej in vrvi ali pa iz vej in dveh bund.

 

 

Radovna5Pot se je počasi prenehala vzpenjati in prispeli smo na Ravne, kjer smo se ustavili na sončni jasi in pomalicali, nato pa nadaljevali navzdol po gozdni stezi do ceste v Radovni. Mimo jezerca Kreda smo prispeli do taborniškega doma, kjer smo po nekaj neuspelih poskusih na ognjišču zakurili ogenj. Kurjenje nam je povzročalo kar nekaj preglavic, saj je bil ves material moker in ogenj kar ni hotel zagoreti. Končno nam je le uspelo, tako da smo se lahko pogreli in na žerjavici spekli kruh iz testa, ki so ga medtem pripravila dekleta: Zala, Tija, Anja, Neža, Marija in Eva. Boljšega kruha zagotovo še nismo jedli, saj smo bili že pošteno lačni. Valter pa si je medtem v plastenki »skuhal« odličen čaj.

Radovna4Ko so bili želodci za silo polni, smo še malo posedeli, žal pa je bilo prehladno, da bi še vztrajali. Tudi ura nas je že priganjala, zato je nekaj dijakov (po predhodnem dogovoru) poklicalo starše, naj nas pridejo iskat v Radovno.

Ko smo pogasili žerjavico in pospravili za seboj, je naš karateist Matej G. uprizoril zabavno obrambno tehniko s suho vejo. Medtem so prispeli že tudi starši in nas odpeljali nazaj v Zgornje Gorje, kjer smo se razšli z obljubo, da kmalu spet kam gremo. Vsi smo se strinjali, da smo preživeli lep, poučen in zabaven dan v naravi.

Za MEPI skupino bronasti

AKD

Start: 8.00, trgovina Mercator v Zg. Gorjah

Zaključek: 15.00, trgovina Mercator v Zg. Gorjah

Trajanje pohoda: 7 ur

Dodatne aktivnosti: določanje kontrolnih točk s pomočjo kompasa in topografske karte, določanje azimuta, opazovanje narave, nabiranje suhega netiva, izdelava nosil s šotorko, kurjenje ognja s pomočjo kresilnega kamna (in vžigalic), peka kruha na žerjavici, team-building.

Udeleženi dijaki: Zala Brelih, Tija Klincov, Anja Rakovec, Neža Kosmač, Matej Neumann, Matej Gorišek, Eva Šuštaršič, Marija Jaskič, Gašper Anderle, Valter Hudovernik in Žiga Dvoršak.

Spremstvo: Andreja Kosem-Dvoršak in Jože Povšin

Dostopnost