urice_3Letos je kar 15 dijakov in dijakinj 1. letnikov Gimnazije Jesenice za OIV izbralo mednarodni program MEPI, v okviru katerega morajo opraviti tudi 3 mesece prostovoljstva ali kake druge dobrodelne dejavnosti.

V dogovoru s Splošno bolnico Jesenice se je 9 dijakinj in en dijak odločilo za prostovoljstvo v SBJ.

Ti dijaki se enkrat tedensko odpravijo v bolnišnico, kjer na različnih oddelkih nudijo svojo pomoč, predvsem pa druženje in toplo besedo pacientom, ki sami ne morejo opraviti drobnih vsakdanjih stvari ali pa nimajo svojcev in se počutijo osamljene. Tako jim prostovoljci priskočijo na pomoč pri nakupu časopisa, jim kaj preberejo, jih pospremijo na sprehod po prostorih bolnišnice, pomagajo pripraviti kavo na avtomatu, na otroškem oddelku pa se igrajo in rišejo z malimi pacienti v času pred in po obiskih.

In kaj o svojem prostovoljstvu pravijo dijaki?

»Prostovoljsto v Splošni bolnici Jesenice mi je zelo všeč, saj lahko s čisto malo truda spraviš ljudi v dobro voljo. Svoj prvi dan sem preživela na pediatriji, kjer sem se igrala s sedemletnim fantkom. Malo sva risala, sestavljala sestavljanke in ena ura je minila, kot bi mignil. In že čez en teden sem ponovno prišla na pediatrijo. Tokrat sem se igrala s punčko. Naučili sva se risati pingvina, kravico in žirafo. Ker je bila tako vesela, mi je narisala prav lepo risbico za domov.

Zaenkrat sem s prostovoljstvom zelo zadovoljna!«

Špela R.

Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva je v avli bolnišnice potekala predstavitev prostovoljstva. Naši prostovoljki Manca M. in Neža K. sta ob panoju delili napitke in pecivo mimoidočim ter se z njimi pogovarjali o prostovoljstvu.

»V sredo, 5.12.2012, sva skupaj z Nežo opravljali prostovoljno delo v SBJ. Ta dan je bil Mednarodni dan prostovoljstva in ker Splošna bolnica  Jesenice po dolgem času zopet podpira prostovoljno delo, sva se na poziv mentorice odpravili tja in delili piškote, suho sadje in čaj. Pri delu sem uživala, saj so bili ljudje prijazni, nekateri so se večkrat vrnili, nama povedali kakšno svojo življenjsko zgodbo ali pa zakaj so danes tu. Delo se mi je zdelo zabavno, zanimivo in bi to z veseljem še kdaj počela. Zdi se mi, da so bili ljudje zadovoljni in jim je bilo všeč, da sva prišli. Na žalost je trajalo le dve uri. Nekateri ljudje, ki so se ustavili pri naju, so šli kasneje tudi na kavo in ko so odšli, so naju pozdravili. To me je prijetno presenetilo. Šli sva tudi po nekaterih oddelkih v bolnišnici. Jaz sem šla na kirurški oddelek in malce po pritličju. Izjemno so se mi smilili tisti, ki niso smeli jesti ali pa so težko požirali, ker so bile slaščice zelo dobre.«

Manca M.

V četrtek, 6. 12. 2012, so na otroškem oddelku SBJ potekale vesele Miklavževe urice. K sodelovanju smo povabili še druge dijake Gimnazije Jesenice. Prostovoljki Tija K. in Špela R. sta spet delili pecivo in napitke po oddelkih bolnišnice, ostali pa so pripravili animacijo za male paciente otroškega oddelka. Tako je Amir zaigral na harmoniko, Alja je zapela pesem v angleščini, Nina in Špela sta prinesli pobarvanke in zapeli nekaj otroških pesmi, Vid pa je na klaviaturi zaigral nekaj Disneyevih melodij. Še posebej atraktiven je bil nastop Katke s flower-sticks-i, saj so se v spretnosti želeli preizkusiti tudi mali pacienti.

»V četrtek smo šli dijaki Gimnazije Jesenice v bolnico, kjer smo zabavali otroke na različne načine. Jaz sem delala s flowersticksi ter povabila k sodelovanju tudi paciente.. Izmed njih je to poskusil tudi nek fantek. Vzdušje je bilo veselo in vsi smo se zelo zabavali. Na koncu pa smo imeli še pojedino.«

Katka B.

Po nastopu so dijaki otrokom pomagali pobarvati pobarvanke, na koncu pa jim je osebje bolnišnice pripravilo pogostitev.

Upamo, da smo malim in velikim pacientom vsaj nekoliko popestrili puste bolnišnične dni in jim prinesli nekaj veselja in radosti.

urice_2urice_4urice_5

 

 

 

 

Mentorica MEPI

Andreja Kosem-Dvoršak

Dostopnost