Dec_x4
– Glasbeno-literarni večer v Kolpernu na Jesenicah
– Prednovoletne dobrodelne dejavnosti na Gimnaziji Jesenice
– Šolski radio Gimnazije Jesenice
Fotogalerija >> (Foto: dijaki fotodelavnice)

 

Dec_16Glasbeno-literarni večer v Kolpernu na Jesenicah

19. 12. 2012 so naše dijakinje in dijaki izvedli umetniški večer, na katerem so nastopali z recitacijami, glasbenimi točkami in baletom. Povabili pa so tudi goste Mojstranške dečke, ki so nam zapeli, in otroško skupino društva Vuk Karadžić, ki nam je zaplesala in zapela. Večer sta vodili Anamarija Krajšek in Sara Jensterle. Uživali smo v resnično lepem večeru, ki nam je ustvaril praznično vzdušje. Vsem nastopajočim dijakom naše gimnazije in njihovim gostom se zahvaljujemo za prelep večer, še posebej lepo pa se zahvaljujemo njihovima mentoricama, profesoricama Katji Pavlič Josifov in Nadi Legat.

Milena Gerbec, prof.

 

Prednovoletne dobrodelne dejavnosti na Gimnaziji Jesenice

V torek, 11. 12. 2012, je bil na šoli božični bazar, kjer so dijakinje in dijaki prodajali in kupovali ročno izdelane okraske, voščilnice in pecivo. Pod vodstvom mentorice profesorice Ane Miler je potekala tudi akcija Zmenek z drugo obleko, pri kateri so dijaki prispevali svoja oblačila, ki so jih kupci kupovali po en evro. Denar smo dali v šolski sklad za pomoč pri plačevanju ekskurzij socialno šibkejšim dijakom. Prodajali smo tudi punčke iz cunj, ki so jih dijaki izdelali pod vodstvom mentoric profesorice Vesne Smolej – Vrzel in gospe Ive Legat. Izkupiček je bil namenjen UNICEFU. Na bazarju je potekala tudi delavnica, ki jo je vodila gospa Iva Legat. Dijakinje in dijaki so izdelovali novoletne okraske.

Pod vodstvom profesoric Milene Gerbec in Lucije Javorski smo obiskali tri domove za ostarele – na Jesenicah, v Kranjski Gori in v Bohinju. Spremljala sta nas tudi ravnateljica mag. Lidija Dornig in profesor Roman Podlipnik. Pripravili smo jim kratek glasbeni program, jim postregli s pecivom ter jim zaželeli lepe božično-novoletne praznike. Dijaki pa so zbrali tudi oblačila v okviru akcije Jeseniški gimnazijci pomagamo manj srečnim vrstnikom. Po praznikih jih bomo izročili Rdečemu križu Jesenice.

Naši dijaki prostovoljci so v okviru programa MEPI obiskali tudi otroke v Splošni bolnici Jesenice.

profesorici Milena Gerbec in Lucija Javorski

 

Šolski radio Gimnazije Jesenice

Pod vodstvom profesorjev Mateja Erjavca in Lucije Javorski so dijaki Anamarija Krajšek, Karin Kovačič, Sara Jensterle in Jakob Kveder iz 2. C v letošnjem šolskem letu pripravili dve oddaji.

Prva je bila namenjena dnevu reformacije, ki ga praznujemo 31. oktobra. V zanimivem intervjuju s Primožem Trubarjem so predstavili njegova prizadevanja za prvo slovensko knjigo, Katekizem in Abecednik. Poudarili so njegove zasluge za ohranitev slovenščine v govorjeni in zapisani besedi ter veliko ljubezen do Slovencev.

Druga oddaja je bila posvečena dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali 26. decembra. V uvodu so razložili, da so tega dne leta 1990 razglasili rezultate plebiscita, na katerem se je skoraj 89 % vseh volivcev odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. Na kratko so predstavili dogodke pred in med vojno za Slovenijo, ki se je začela 27. junija 1991 in je trajala deset dni.

Poudarili so tisočletne sanje Slovencev o svobodi in lastni državi, ki so jih v svojih pesmih in prozi izpovedali France Prešeren, Ivan Cankar in Oton Župančič. Z odlomki iz njihovih del so obudili ljubezen Slovencev do domovine in slovenščine.

Ekipa šolskega radia

Dostopnost