NEK7V torek, 12. marca 2013, so dijaki, ki so si v četrtem letniku za izbirni predmet na maturi izbrali fiziko ali kemijo, imeli strokovno ekskurzijo v Krško.

Po prihodu so si najprej ogledali video o Jedrski elektrarni Krško, potem pa prisluhnili zanimivemu predavanju o jedrski fiziki (jedrskih reakcijah, delovanju jedrskega reaktorja, dozimetriji …). Sledil je ogled interaktivnega centra (ogled makete elektrarne, oblek za delo v ionizirajočem sevanju, sodov za shranjevanje jedrskih odpadkov, dozimetrov, merilnikov radioaktivnosti …). Nato so si po strogem kontrolnem pregledu ogledali elektrarno z vodenim sprehodom po klasičnem – nejedrskem delu elektrarne.
Popoldne je bilo namenjeno Svetu energije, interaktivnega multimedijskega centra pod okriljem GEN-Ija. V njem so prikazani raznorazni modeli in interaktivni eksponati iz sveta elektrike in energije. Dijaki so bili zelo aktivni tudi v eksperimentalnici, kjer so lahko na različnih interaktivnih eksponatih izvajali eksperimente, povezane z električno energijo, elektrotehniko in magnetizmom.

NEK1NEK2NEK3NEK4NEK5NEK6

Mentorja: Matej Erjavec, prof. in Natalija Bohinc Zaveljcina, prof.

Dostopnost