London2V soboto, 11. 5. 2013, smo se  skupina dijakov  prvega in drugega letnika, v spremstvu profesoric Tatjane Sitar in Justine Carey, odpravili na nekajdnevno ekskurzijo v London.

Na letališču Brnik smo se zbrali že ob 17:30 in nestrpno pričakovali naše letalo. Tako smo se še isti večer, okoli desete ure, nastanili v prijetnem hotelu z nadvse prijaznim osebjem. Okoliš hotela ni bil ravno paša za oči, a vendar je bila naša ulica primerna za bivanje zaradi številnih trgovinic, ki so nam bile na dosegu rok ter bližine podzemne železnice.

Naslednji dan, navsezgodaj zjutraj, smo se odpravili na ogled prve znamenitosti

– ničelnega poldnevnika na Greenwichu. Vreme nam je bilo naklonjeno, zato smo si lahko brez problema vzeli malce več časa za ogled pomorskega muzeja in sprehajanje po okoliški trati. Poskusili smo tipično angleško hrano ‘fish and chips’. Nato  smo prevozili še zajeten del Temze, si med vožnjo ogledovali mesto in se vrnili v center Londona. V Covent Gardnu smo imeli čas za nekaj manjših nakupov.

V ponedeljek smo zopet večji del dneva preživeli  na nogah in tekali od ene znamenitosti k drugi. Ob 11. uri smo bili naročeni v Britanskem muzeju, kjer smo si ogledali zanimivo razstavo o Pompejih. Odpravili smo se do Buckinghamske palače  in obrežja reke Temze. Vmes smo seveda imeli tudi nekaj počitka, med drugim tudi mirno in zanimivo vožnjo na London Eyu. Ogledali smo si tudi enega najlepših zvonikov vseh časov, Big Ben ter britanski parlament.  Nekajkrat smo bili celo deležni pozornosti uličnih zabavljačev, ki so nam tudi v času dežja narisali nasmeh na obraz.

V torek je bil čas odhoda. A še preden smo se lotili pakiranja, so nam postregli z obilnim zajtrkom. Kmalu smo se odpravili v Narodno galerijo, ki je bila naša zadnja postojanka pred odhodom domov. Nato je sledilo naporno nošenje prtljage po mestu, na vlak in končno  na letalo.

Tako smo se v torek zvečer vrnili iz londonskega mestnega vrveža  v mirno Slovenijo.

Katarina Globočnik, 1. d

London1London3London4

Dostopnost