02-P1160602V petek, 11. 10. 2013, smo dijaki 3. letnika izbirno naravoslovje s spremljevalci odšli na ekskurzijo v podjetje Acroni na Koroško Belo. Bilo nas je kar sedeminštirideset.

 

Acroni je tudi reciklažno podjetje, saj je osnovna surovina staro železo in odpadno jeklo, npr. pločevina odsluženih avtomobilov.

Najbolj zanimivo je bilo v proizvodnji, kjer smo opazovali valjanje jekla. Pri tem uporabljajo veliko hladilne vode, ki se zbira v posebnih bazenih, iz katerih se odvaja v zbirni bazen izven proizvodne hale, kjer se nahaja tudi čistilna naprava. V čistilni napravi hladilno vodo mehansko-kemično prečistijo, nato pa se po zaprtem sistemu vrne  nazaj v proizvodnjo za hlajenje.

V hladni valjarni smo videli linijo za nadaljnjo obdelavo pločevine, vse do polizdelkov. Pred odpremo za znanega naročnika vso pločevino pakirajo v folijo in pripravijo za odpremo. Pločevino, sicer različne vrste in kvalitete, uporabljajo v avtomobilski industriji, v industriji za gospodinjske stroje, v elektroindustriji…

Dejavnost podjetja se uvršča v panogo težke industrije, zato v podjetju namenijo veliko pozornosti reševanju okoljske problematike.

Ogled podjetja Acroni je bil zanimiv in poučen in je pomembno prispeval k naši zavesti o pomembnosti take industrije za delo in življenje ljudi v regiji ob hkratni primerni skrbi za okolje.

                                                                                                                       Irena Oblak, prof.     

 

           


foto:am
                                                                      

Dostopnost