Nemcija 2013V sredo ob polnoči smo se odpravili na ekskurzijo po nemških mestih. Ogledali smo si zanimive kraje in obiskali številne znamenitosti.

Najbolj všeč mi je bilo, da so bile to večinoma stvari, na katere se sama nikoli ne bi spomnila oziroma verjetno zanje tudi ne bi slišala. Program je bil sicer resda kar precej zgoščen, a smo imeli vmes tudi premore in prosti čas, kar nam je omogočalo, da smo potem lažje sledili razlagi. Pri tem bi res rada pohvalila našega vodiča Srdjana Cvjetoviča, ki se je ne le samo zelo dobro pripravil, temveč je tudi razlago prilagodil naši starosti in interesom. Všeč mi je bila izbira muzejev, na primer muzej Albrechta Dürerja in Memorium Nürnberger Prozesse v Nürnbergu, muzej Alte mine v Steinu (kjer me je zmotilo edino to, da razlaga ni bila v angleščini, kot nam je bilo obljubljeno, temveč v nemščini, zato nečesa tudi nisem razumela), optični muzej v Jeni (kjer je bila spet manjša ovira v razumevanju jezik) in Schillerjeva hiša ter Bauhaus Museum… Naše zanimanje je ohranjalo tudi to, da smo si ogledovali stvari z različnih področij. Če koga nekaj ni najbolj zanimalo, ga je potem zagotovo zanimala naslednja stvar na urniku. Ker se ravno odločamo o študijskih smereh, se mi je zdelo smotrno, da smo si ogledali tudi optično univerzo.

Zanimiv program je popestril tudi prosti čas, ki smo ga imeli kar precej. Služil je temu, da smo se sami podali po mestu ter raziskali posamezne kotičke, se sporazumevali v nemškem jeziku in začutili utrip posameznega mesta. Najbolj mi je bilo všeč, da smo v Jeni imeli prosti čas tudi zvečer. Ker ste nam zaupali in nas niste omejevali, ne časovno, ne kako drugače, smo se počutili še bolje.

Zadnji dan smo se odpravili še v Rothenburg. Mesto se mi je zdelo kanček preveč turistično, a sem vesela, da smo si ga ogledali. Videli smo veliko zanimivih in lepih stavb in si ogledali veliko majhnih prodajaln z najrazličnejšimi stvarmi. Spet smo se lahko sami sprehajali po mestu in se odločili na podlagi naših interesov, kje bomo preživeli ta prosti čas.

Med ekskurzijo smo pridobili tudi kar nekaj novega nemškega besednega zaklada, zahvaljujoč dvojezičnim muzejem (nemško-angleškim), kjer smo lahko razlago poslušali v angleščini, zraven pa enak tekst brali še v nemščini… Tak je bil na primer muzej Nürnberških sodnih procesov.

Ekskurzija je bila res zanimiva, skrbno načrtovana in pripravljena ter kvalitetno izvedena. Cenimo čas, ki ste ga vložili vanjo, da je potekala tako gladko. V razredu smo se strinjali, da je bila to ena boljših, če ne kar najboljša ekskurzija v naših gimnazijskih letih. Še enkrat torej hvala za zanimivo in prijetno izkušnjo! Če boste načrtovali še kakšno ekskurzijo v drugi polovici šolskega leta, pa nas seveda vzemite zraven! 

Dostopnost