kemijaV okviru organizacije društva Planet Zemlja, se je pri nas ustavila Karavana varne kemije. Gre za enega od devetnajstih projektov letošnjega vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola. V letošnjem letu se je izvajal na kar 116. vzgojno-izobraževalnih zavodih po vsej Sloveniji.

V četrtek 3. aprila nas je obiskala profesorica Nada Pavšer in skupini maturantov predavala na temo » Nevarno lepe s kozmetiko«. Profesorica je ustanoviteljica Eko šol in nacionalna koordinatorka Energy Globe Award.
Dijaki so se strinjali s predavateljico, ko je dejala, da življenja brez kemije ni, da smo v resnici odvisni od kemije, ki je lahko tudi škodljiva za človeka. Danes se soočamo z nenavadnimi obolenji, množičnimi alergijami, ki so le posledica nevarne rabe kemikalij v življenju. Sporočilo predavanja je bilo, da se lahko s primernim znanjem, ozaveščanjem in zdravim načinom življenja, lahko izognemo škodljivim vplivom kemične industrije, ki je prisotna že v vsakem kotičku našega doma. »Ni torej kemija tista, ki je škodljiva, škodljivi so tisti, ki jo promovirajo na nezdrav način« je stavek, ki se je dijakov najbolj dotaknil. Izvedeli so, da človek na leto porabi okrog 4 kg kozmetičnih izdelkov, ki lahko vsebujejo celo vrsto parabenov in strupenih snovi, ki povzročajo alergije, hormonsko neravnovesje, avtoimune bolezni. Predavateljica jih je nagovorila k uporabi kemično bolj prijaznih kozmetičnih izdelkov in čistil, jim predstavila nekaj nevarnih molekul, ki lahko usodno vplivajo na zdravje človeka.
Prepričani smo, da bi taka predavanja morali izvajati v večjem merilu pri mladih, saj so mladi tisti, ki bodo gradili prihodnost.
Natalija Bohinc Zaveljcina, prof.kem
Koordinator projekta

Dostopnost