Regijsko narV četrtek, 3. Aprila 2014, smo se dijaki in mentorji udeležili 23. Srečanja mladih raziskovalcev srednjih in osnovnih šol Gorenjske. Srečanje je potekalo v Biotehniškem centru Naklo. Letos je naša gimnazija na tekmovanje prijavila kar štiri raziskovalne naloge. Tri so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo maja v Murski Soboti.

Na področju biologije so nalogo predstavile Neja Sirc, Ema Ahačič in Nuša Koblar pod mentorstvom profesoric Irene Oblak in Vesne Smolej Vrzel. Naslov raziskovalne naloge je Vpliv stresa na krvni tlak in frekvenco bitja srca pri dijakih Gimnazije Jesenice. Dijakinje so se uvrstile v nadaljnji krog tekmovanja.
V sekciji »druga področja« so nalogo predstavile dijakinje Barbara Mlinarec, Katarina Mlinarec in Eva Pavlič pod mentorstvom profesorice Irene Oblak. Naslov raziskovalne naloge je Vpliv kajenja in športne aktivnosti na pljučno funkcijo. Dijakinje so se uvrstile v nadaljnji krog tekmovanja.
Na interdisciplinarnem področju sta svojo nalogo predstavili dijakinji Sara Jensterle in Kristina Jan pod mentorstvom profesorice Katarine Trontelj. Njuna raziskovalna naloga ima naslov Polifenoli v vršičkih borov in njihov antibakterijski učinek. Dijakinji sta prejeli bronasto priznanje za izvedeno raziskovalno delo.
Na področju kemije pa sta svojo nalogo predstavila dijaka Anže Meden in Ela Pintar, pod mentorstvom profesorice Natalije Bohinc Zaveljcina in laborantke Ivanke Legat. Raziskovalna naloga ima naslov Uporaba izbranih zdravilnih zelišč za zaščito pred soncem. Tudi ta naloga se je uvrstila v nadaljnji krog tekmovanja.
Vse predstavitve so dijaki izvedli odlično, še posebej pa si zaslužijo pohvale za delo in trud, ki so ga vložili v raziskovalno delo. Prepričane smo, da se jim bo vse to obrestovalo.
mentorice

Dostopnost