MarkovcNa prireditvi v torek, 24. junija 2014 smo v skladu s 5. členom Meril in postopkov za podeljevanje pohval, nagrad in srebrnega znaka Gimnazije Jesenice podelili Kristjanu Markovcu, dijaku 3. A razreda srebrni znak Gimnazije Jesenice za osvojeno bronasto medaljo na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu v Hazewinklu.

 Markovc tretji z leve

Utemeljitev kandidata za srebrni znak Gimnazije Jesenice
Kristjan Markovc se je rodil leta 1996 na Jesenicah, osnovno šolo je najprej obiskoval na Bledu nato v Žirovnici. Po končani osnovni šoli je sklenil pot nadaljevati na gimnaziji, saj ni hotel zaostajati za bratom Jernejem, ki je bil tudi odličen dijak in športnik ter prejemnik srebrnega znaka.
Kristjan je dijak 3. A oddelka. Vsa leta šolanja na Gimnaziji Jesenice uspešno usklajuje učne in športne obveznosti, saj je tretji letnik zaključil s prav dobrim uspehom. Kljub pomanjkanju časa je sodeloval pri raziskovalni nalogi »Poškodbe pri dijakih športnikih na Gimnaziji Jesenice« in se s sošolkama uvrstil na 47. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije 2013, kjer so prejeli bronasto priznanje.
Vendar je Kristjan predan predvsem športu – veslanju.
Športno pot je pričel leta 2005 s treniranjem karateja na Bledu. Prelomno je bilo leto 2007, ko je prvič sedel v veslaški čoln. Prvi odmevni rezultat je Kristjan dosegel že leta 2010, z nastopom za izbrano vrsto mlajših mladincev Slovenije na šesteroboju v Bakarju na Hrvaškem, kjer je osvojil prvo mesto. Leto dni kasneje je prvič postal državni prvak v svoji kategoriji. Do vključno 2013 je osvojil štiri naslove najboljšega v Sloveniji.
V letošnjem letu je Kristjanu uspelo prelomno dejanje z uvrstitvijo na evropsko mladinsko prvenstvo v Hazewinklu. Skupaj z ostalimi člani posadke so s svojim borbenim pristopom osvojili bronasto medaljo in s tem prijetno presenetili veslaško srenjo.

Zaradi vrhunskega dosežka na evropskem mladinskem prvenstvu si Kristjan zasluži srebrni znak Gimnazije Jesenice.

Dostopnost