Rupnik27.9.2014 zjutraj smo se odpravili ob zelo neugodni uri za soboto, ki naj bi sicer bila dan počitka, in sicer že ob 7.40.
Spotoma smo pobrali še dijake, ki ne živijo v bližini Jesenic, nato pa prispeli v meglo zavito Škofja Loko.
Na isto pot so se z druge strani odpravili tudi dijaki Gimnazije Kranj, Gimnazije Škofje Loke in Šolskega centra Škofja Loka, tako da smo načrtovali in se veselili srečanja vseh srednješolcev na cilju.

Odpravili smo se na uro in pol dolg sprehod po prelepi gozdni poti, obdani s prekrasnim razgledom, do Golega vrha, kjer nas je čakala vodnica, ki nas je popeljala po eni najbolje ohranjenih utrdb Rupnikove linije. Rupnikova linija je vrsta utrdb in rovov, ki naj bi branila meje takratne SHS pred naslednjo svetovno vojno, a jih je 2. svetovna vojna prehitela in gradnja je obstala.

Rupnik 6Ogledali smo si, kako je bila utrdba zgrajena in namen posameznih prostorov.
Videli smo, kje so hranili vodo, ogromen bazen, kjer naj bi se hranil bencin, razstavo, ki so jo pred nekaj leti sestavili mladi arhitekti, pa tudi razstavo predmetov in ostalih stvari, ki so jo našli v utrdbi, ter bodočo poročno dvorano.
Iz utrdbe smo prišli kar skozi bojne line, do njih pa smo se povzpeli po okoli 120 stopnicah.
Nato nas je čakala še hoja do avtobusa, kamor smo prišli izmučeni, vendar po večini zadovoljni. Zaradi časovne zamudnost pri ogledu utrdbe pa srečanja med dijaki, žal, ni bilo.

 

Špela Noč, 1.a

Dostopnost