praga 1V petek, 10.10. 2014 smo se dijaki naše gimnazije odpravili na ekskurzijo v Prago, ki je odlično uspela.

Proti Pragi smo polni pričakovanj in navdušenja odšli v petek, 10.10. v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja je bila mirna. Med potjo smo se najprej ustavili v Mauthausnu v Avstriji – nekdanjem koncentracijskem taborišču, ki je danes na ogled v spomin na pretekle grozote, ki so se tam dogajale. Tam smo lahko videli, kako so ljudje v taboriščih trpeli in živeli v nečloveških razmerah. V taborišču še danes stoji vse tako kot je takrat, zato si lahko še toliko bolj predstavljamo, kako je tam vse skupaj sploh potekalo. Nato smo pot nadaljevali proti Češkim Budejovicam, kjer je sledil ogled mesta in nekaj prostega časa. Tu smo dobili prve vtise o Češki. Naše raziskovanje Češke smo nadaljevali v mestu Tabor, kjer smo prav tako imeli nekaj časa zase in za ogled mesta ter njegovih posebnosti. Po ogledu smo se odpravili v hotel.
Naslednji dan smo preživeli v Zlati Pragi, kjer smo ob številnih uličnih umetnikih začutili pravi utrip češke prestolnice. Ogledali smo si Plečnikovo cerkev, veličastne Hradčane, Zlato uličko, kjer so v preteklosti želeli odkriti način kemijskega pridobivanja zlata, prelepo katedralo Sv. Vita, Staro mestno jedro z edinstveno astronomsko uro, Karlov most, Vaclavske namesti ter še druge številne znamenitosti. V Prago smo se vrnili še zvečer, ko smo lahko opazovali živahno večerno dogajanje mesta, posebno doživetje pa je bila tudi vožnja z metrojem.
Zadnji dan smo zjutraj odšli proti domu. Na poti proti domu smo si ogledali dvorec Hluboka, ki nas je s svojo lepoto in veličino povsem prevzel. Naš zadnji postanek pa je bil ogled mesta Češki Krumlov, ki je manjše mesto s posebnim čarom. Tudi tu smo imeli nekaj časa zase, potem pa smo se odpravili proti domu.
Domov smo se vrnili v nedeljo,12. 10. v večernih urah. Vrnili smo se zadovoljni, srečni ter polni novega znanja. Ker je celotna ekskurzija potekala brez težav, smo vsi skupaj preživeli čudovit vikend.

Polona Hribar, 3.D

 

praga 2   praga 3

Dostopnost