acroniV novembrskem deževnem petku smo odšli na ekskurzijo v podjetje Acroni na Koroško Belo. Ekskurzije se je udeležilo 49 dijakov iz 3. letnika, ki obiskujejo pouk naravoslovja, s spremljevalci.

Na prostoru pred špedicijo so nas prijazno sprejeli predstavniki podjetja. Nadeli smo si varnostne čelade in v dveh skupinah odšli na vodeni ogled po podjetju.
Najbolj zanimivo je bilo v proizvodnji, kjer smo opazovali valjanje jekla. Pri tem uporabljajo veliko hladilne vode, ki se zbira v posebnih bazenih, iz katerih se odvaja v čistilno napravo, ki je izven proizvodne hale. V čistilni napravi hladilno vodo mehansko-kemično prečistijo, nato pa se po zaprtem sistemu vrne nazaj v proizvodnjo za hlajenje.
V hladni valjarni obdelajo pločevino do polizdelkov. Preden pločevino pošljejo naročniku, jo pakirajo v folijo in pripravijo za odpremo. Pločevino, ki jo valjajo v Acroniju, uporabljajo v avtomobilski industriji, v industriji za gospodinjske stroje, v elektroindustriji itd.
Dejavnost podjetja se uvršča v panogo težke industrije, zato v podjetju namenijo veliko pozornosti reševanju okoljske problematike.
Ogled podjetja Acroni je bil zanimiv in poučen. Spoznali smo, kako pomembna je takšna industrija za delo in življenje ljudi v regiji.

Irena Oblak, prof.

Dostopnost