Dramski 4
Dramski festival 4 640

Dvorana Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah je bila dva večera, 16. in 17. februarja, polna kot le ob velikih dogodkih. Vendar na odru niso bili priznani in slavni, ampak mlade igralke in igralci Gimnazije Jesenice, ki so popolnoma samostojno ustvarili prave gledališke predstave. Poleg njih je sodeloval tudi Teater Prof., edinstvena igralska skupina profesorjev gimnazije, ki se na odru predstavlja v popolnoma drugačni vlogi kot v učilnici in brez težav sprejema salve smeha dijakov ob humornih delih svojih predstav.

Fotografije: 1. dan  2. dan

Odvijal se je tradicionalni Dramski festival, tokrat že četrti po vrsti. V prvem večeru sta se predstavili dijaški dramski skupini Gimnazije Jesenice Mrcinovje s predstavo »Talec« in Šefovje s predstavo »Telečja pečenka« ter profesorska skupina Teater prof. s predstavo »Lov na rep«, v drugem večeru pa drugi dve dijaški skupini Trmoglavci z »Ne zapusti me nikdar« in Konjčijeve uvale z »Latisimus dorsi« ter gostujoči impro – predstavi iz Gimnazije Kranj in Gimnazije Škofja Loka.

Komisija je imela težko delo, kajti prav v vsaki predstavi smo lahko videli, koliko zavzetosti, ustvarjalnosti, različnih talentov in ne nazadnje navdušenja so dijaki vložili v svoje predstave.

Najboljša predstava po mnenju komisije in izboru občinstva je bila predstava dramske skupine Trmoglavci 4. A razreda »Ne zapusti me nikdar« Kazua Išigura v priredbi in režiji Mance Ropret in Andraža Pavliča . Dijaki 4. A so že »veterani« dramskega festivala, saj na njem sodelujejo že tretjič in izkušnje se jim poleg dobrega dela, navdušenja za gledališče in nedvomnih talentov zagotovo poznajo. Izbrali so si zahtevno dramo z aktualno tematiko kloniranja človeka in ustvarili so izjemno dobro predstavo. Izstopali sta tudi glavni igralki Nika Ferbežar in Manca Ropret z doživeto igro in zasluženo dobili nagradi za najboljšo glavno žensko vlogo. Poleg tega so Trmoglavci ustvarili tudi najboljši gledališki list in najboljšo scenografijo.

Nagrado za najboljšega igralca je dobil Uroš Franc za vlogo Patricka, lastnika irskega puba v predstavi Talec. Uroš se je odlično odrezal kot trebušasti šepavi lastnik puba, suvereno in doživeto je odigral svojo vlogo v mnogih raznolikih dogajanjih v pubu. Komisija je imela kar težko nalogo pri tem izboru, kajti Miha Ličef (Šefovje) v za mladega človeka izjemno zahtevni vlogi upokojenega oficirja Bitiča v dramatizaciji Jurčičeve »Telečje pečenke« ni veliko zaostajal. Mrcinovje je prejelo tudi nagrado za najboljšo kostumografijo in koreografijo. Nagrado za najboljše avtorsko besedilo so dobili debitanti Dramskega festivala, dijaki 1. Š Konjčijeve uvale za avtorsko komedijo Sare Gorinjac in Žive Rus »Latisimus dorsi«. Prislužili so si tudi posebno pohvalo žirije za zelo uspešen prvi nastop na festivalu, saj so tudi občinstvo navdušili in nasmejali do solz. Nagradi za najboljši stranski vlogi sta dobili Maja Taler (Mrcinovje, vloga Tereze v drami »Talec«) in Tjaša Legat (Šefovje, vloga gospodinje Krivke v »Telečji pečenki«).

Dramski festival je bil čudovit rezultat dobrega meseca gledališkega ustvarjanja, ko je vsa šola dihala z gledališčem. Dijaki so porabili vse proste ure in odmore, da so prirejali dramska besedila, ustvarjali vloge, vadili. Imeli so priložnost za samostojno ustvarjalno delo, ustvarjalno druženje in sodelovanje, izkušnjo izražanja in izgradnje odnosov v vlogah, ki so jih odigrali. To so lahko predstavili na pravem gledališkem odru, kjer jih je pričakala polna dvorana občinstva. Gledališko delo jih je povezalo med seboj na bolj kakovostni, globlji človeški ravni in jim dalo pomembno potrditev njihove ustvarjalnosti in izražanja. Vse to je zelo dragocena nadgradnja običajnega pouka, dodana vrednost, ki jo dajejo najboljše šole.

 

 

Dostopnost