eko15  1Že drugo leto zapored smo 13. 2. 2015, na informativni dan, na naši gimnaziji izvedli EKOdan. Dijakinje iz 3. C, Tamara Kovač, Ela Mejač, Nika Pogačar, Nika Svetina, Tamara Turšič, Anja Vavpotič, ter njihove mentorice Irena Oblak, Tina Ličina, Veronika Žnidaršič in Iva Legat smo za en dan zasedle e-učilnico in pripravile EKOkotičke z EKOdelavnicami. Letošnja tema je bila zmanjševanje ogljičnega odtisa.

V EKOkotičkih so dijaki in obiskovalci lahko izračunali svoj ogljični odtis s pomočjo računalniške aplikacije. Zanimive so bile ugotovitve, da bi za svoje preživetje dijak potreboval 1,4 Zemlje, profesorica 1,7 in obiskovalec kar 2,1 Zemlje. Seveda so rezultati povezani z oddaljenostjo od šole in službe, z načinom prehranjevanja, uporabo ekološko in okoljsko pridelane hrane.
Navdušeno so izdelovali ekokošarice iz odpadnega časopisa, prav posebna pa je bila izdelava ekokalilnikov iz plastičnih lončkov in papirnatih tulcev. Predstavljen je bil tudi ekoizdelek iz ostankov blaga.
Najbolj atraktivna delavnica je bilo kuhanje s soncem, kjer so dijakinje predstavile sončno pečico in njeno uporabo. Jajce se ni skuhalo, ker nam je žal zagodlo vreme.

Z EKOdnevom smo ne le osveščali o zmanjševaju ogljičnega odtisa, temveč pustili prijeten odtis v nizu raznovrstnih dogodkov na naši šoli.

 

eko15  2  eko15  3  eko15  4  eko15  5  eko15  6

 

 

 

 

 

Irena Oblak

Dostopnost