drevesa (1)Ob svetovnem dnevu miru smo dijaki 2. športnega oddelka ob spremstvu gospe ravnateljice in profesorjev posadili dve drevesi na območju Stare Save na Jesenicah.

Letošnje sajenje je posvečeno 15-letnici ustanovitve ENO šol, zaradi izrednih razmer pa tudi vsem nesrečnikom, ki so jih vojne vihre pregnale od doma – rekam beguncev, ki se razlivajo po Evropi.

Gospa Darinka Orel, slovenska koordinatorica tega projekta v okviru mreže UNESCO šol, nam sporoča: 

Ne boste verjeli, ampak na tisoče prostovoljcev po vsem svetu je drevesa dejansko preštelo in ugotovili so, da je na Zemlji 3 trilijone dreves! To pomeni, da na enega človeka pride približno 100 dreves. Letno izgubimo 10 milijard dreves, kar pomeni 1,3 drevesa na posameznika!

Posadimo vsaj eno drevo za našo šolo in naše otroke!

 drevesa (2) drevesa (3) drevesa (4) drevesa (5) drevesa (6) drevesa (7) drevesa (8) drevesa (9) drevesa (0)

Danes je 21. september, dan, ki ga je OZN proglasila za svetovni dan miru.

To je tudi dan, ko se tisoče šol in otrok vsega sveta poveže v skupni misli miru in prijateljstva in ob 12h po lokalnem času sadi drevesa miru. Prva drevesa bodo posadili v Oceaniji, zatem pa – sledeč Soncu – v Aziji, Evropi in Afriki. Zadnja drevesa bodo posadili v Severni in Južni Ameriki. Na tisoče šol iz 150 držav vsega sveta bo svoje misli in dejanja združilo v sajenju dreves.

ENO program se je začel v finski vasici ENO in do zdaj dosegel že na milijone otrok, mladine, učiteljev in staršev. Dokaz, da majhno lahko postane veliko in da lahko prav vsak pomaga narediti razliko! Ponosni smo, da smo del tega. A naš cilj je še mnogo večji! Naš cilj je, da do leta 2017 posadimo in Zemlji vrnemo 100 milijonov dreves. To zavezo smo sprejeli na vrhu Rio +20, pri tem pa so nas podprli tudi Združeni narodi.

Drevo je za nas simbol. V prvi vrsti nas opominja na pomen narave in okoljevarstvene zaščite. In drugič – simbolizira sodelovanje šol vsega sveta. Živimo v povsem različnih kulturah, vendar globoko cenimo bogastvo naše različnosti. Spoštujemo pravice vsakogar, tudi pravice narave in živali.

 

V tem trenutku svet pretresa največji val begunstva po 2. svetovni vojni. 60 milijonov jih je moralo na silo zapustiti svoje domove, kar eden od 122 ljudi na svetu je danes begunec, največ po drugi svetovni vojni.

Polovica ogromne reke beguncev, ki so na prisilnem begu zaradi vojn, konfliktov in nasilja, je otrok. Vsem je med ostalimi pravicami odvzeta tudi ena od najpomembnejših pravic, pravica do branja in učenja. Kar 67 milijonov šoloobveznih otrok v svetu zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne more koristiti svoje pravice do osnovnošolskega izobraževanja.

Kljub silovitemu napredku v vseh tehnoloških znanostih namreč še vedno vsak peti Zemljan ne zna ne brati, ne pisati in ne računati. Kar je skupno 781 milijonov ljudi, od tega dve tretjini žensk. Več kot 250 milijonov otrok ne zmore prebrati enega samega stavka, čeprav jih je polovica od te številke štiri leta preživela v šoli. Učenje in branje po sončnem zahodu v številnih državah razvoju še vedno ni mogoče, ker nimajo elektrike.

 

Zato, v letu svetlobe naredimo nekaj za preganjanje teme in se skupaj borimo  za enake možnosti in kvalitetno življenje vseh na svetu.

 

Ker je danes dan miru, ta drevesa proglašamo za drevesa miru.

 

Želimo si, da bi rasli z našimi drevesi v boljšo bodočnost!

Dostopnost