V torek, 7. 3. 2017, so nas obiskali člani projekta Inženirke, inženirji bomo!  Njegov častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki nas je lani obiskal skupaj s predstavniki projekta. Ambasadorka projekta je mag. Violeta Bulc.Predstavitve so se udeležili dijakinje in dijaki četrtih letnikov. Namen dogodka z naslovom »Ne teslo. Tesla bom!« je bila promocija tehničnih in naravoslovnih poklicev ter inovativnosti med gimnazijci.  Dogodek je povezovala ekonomistka mag. Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade in soustanoviteljica projekta. Izvedeli smo, da živimo v 4. industrijski revoluciji, v času informacijsko-komunikacijske tehnologije. V našem času je uspeh izdelati avto, ki ga bo uporabljalo dvajset ljudi, saj ni več glavni namen kopičiti stvari. Pametna mesta so tržni potencial stoletja. Na svetu se kaže potreba po 4,5 milijona podatkovnih inženirjev. Le-ti morajo samostojno reševati probleme, kritično razmišljati, biti kreativni in znati tržiti svoje znanje.

Nato nam je o svojem študiju in delu spregovorila gospa Erika Vidic, univerzitetna dipl. inženirka kemijskega inženirstva iz družbe SIJ Acroni, ki je svetovalka za nevarne snovi v korozijskem laboratoriju.

Gospa Urška Kalan je študirala na poslovno-tehniški fakulteti, smer energetika. Poleg obveznega študija se je učila tuje jezike, kar ji zelo pomaga pri njenem delu. Zaposlena je pri Petrolu.

Gospod Mitja Kolbe je študiral elektrotehniko. Deluje v družbi SIJ d.d. kot direktor sektorja za razvoj poslovanja.

Mag. Darko Mikec je študiral metalurgijo. Je direktor uspešnega podjetja Damatech, d.o.o. Jesenice.

Nicola Patrone je študent 1. letnika na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Prihaja iz Trsta. Želi delati v organizaciji Inženirji brez meja in pomagati pri razvoju držav tretjega sveta.

Naši gosti so odgovarjali na vprašanje, katere kriterije naj bi izpolnjevali kandidati za zaposlitev. Morajo se zanimati, veliko spraševati, izstopati, morajo biti motivirani, imeti tehniško in ekonomsko znanje, obvladovati tuje jezike, morajo biti kreativni in sami iskati priložnosti za zaposlitev že med študijem ter nabirati delovne izkušnje. Inženirji morajo delovne naloge samostojno reševati, važen je rezultat.

Vsem gostom se za obisk in izčrpno razlago zahvaljujemo.

 

 

 

Dostopnost