V četrtek, 12.10.2017, smo imeli dijaki 3. letnikov predavanje in delavnice o prometni varnosti. Kot prvi predavatelj nas je pozdravil policist PU Kranj, gospod Tomaž Tomaževic. Seznanil nas je s posledicami, ki jih zaradi našega nespametnega vedenja lahko pustijo prometne nesreče. Pokazal nam je resnične fotografije, videoposnetke in zgodbe, ki jim je bil kot »junak v plavi uniformi« priča tudi sam. Posvaril nas je o vožnji pod vplivom alkohola in ostalih prepovedanih substanc, uporabi telefona med vožnjo ter dokazovanju svojih zmogljivosti in zmogljivosti našega vozila pred sovrstniki. Govoril je o smrtnih žrtvah v prometu in ostalih tragičnih posledicah, ki lahko doletijo vsakogar izmed nas. Vsako stvar je povedal direktno in brez ovinkarjenja, zato nam je dal čisto drugačen pogled na cesto in njene nevarnosti.

Drugi nas je obiskal Borut Pervanja, član gibanja Še vedno vozim – vendar ne hodim. Povedal nam je zgodbo o svoji izkušnji, ki mu je življenje obrnila na glavo. Bil je aktiven športnik in velik ljubitelj gora ter zabave. Nekega večera se je po druženju s prijatelji pijan usedel za volan in le nekaj kilometrov pred domom doživel prometno nesrečo. Postal je paraplegik in težko je sprejel dejstvo, da ne bo nikoli več hodil. Zelo dobro se je prilagodil na nov način življenja in skušal ostati čim bolj aktiven. Presenetilo nas je, kako še vedno pozitivno gleda na življenje. Opozoril  nas je, da za volan nikoli ne smemo vinjeni.

V zadnjem delu predavanja pa nas je gospod Samo Cuznar, član Rdečega križa in tudi jeseniški reševalec, seznanil s temeljnimi postopki oživljanja in nudenja prve pomoči. Opozoril nas je, da če naletimo na ponesrečenca, moramo takoj nuditi pomoč in ne smemo čakati, da to kdo drug opravi namesto nas, saj je vsaka minuta lahko odločilna. Pokazal nam je, kako se lotiti osnovnega oživljanja in uporabe defibrilatorja.

Na koncu smo dijaki odšli še na parkirišče za šolo, kjer smo imeli praktične delavnice. Videli smo, kako lahko uporaba kresničke poveča našo vidljivost na cesti, kako se človeku zamegli vidno polje pri vožnji pod vplivom alkohola, izračunali smo tudi našo naletno težo ob trku in čas zavorne  poti.

Gospod policist je dejal: »V statistiki žrtev prometnih nesreč ne najdemo nobenih imen, ampak samo številke. Med temi številkami se lahko znajdete tudi vi, pa ni važno kako vam je ime. Sami pa lahko vklopite svojo pamet, ko se usedete za volan ali na motor, in s tem pripomorete k varnosti v prometu!«.

Prometne delavnice so bile zelo zanimive in so nas naučile veliko življenjskih stvari, zato bi se jih z veseljem še kdaj udeležili in jih priporočili tudi drugim.

Manca Murnik, 3.a

Dostopnost