V petek, 26.1. 2018, nas je na šoli obiskala predstavnica Amnesty International Slovenija, Ana Čemažar. Izvedeli smo, da je to mednarodno gibanje za zaščito človekovih pravic, ki v Sloveniji deluje že vse od leta 1988.
Bili smo prvi razred, ki se je udeležil te delavnice, zato nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Najprej smo izvedli, da se borijo za pravice ljudi po vsem svetu, trenutno so najbolj osredotočeni na države z velikim številom beguncev, in z države, ki se borijo z vojno in lakoto.
Izvedli smo zanimiv poizkus. Razdelili smo se v 6 skupin, ki so predstavljale šest območij sveta. Območja so bila razdeljena glede na število beguncev, ki so v tem trenutku tam nastanjeni. Ugotovili smo, da je najbolj obremenjen Bližji vzhod, najmanj pa sta obremenjeni Amerika in Kanada. Našli smo tudi preprosto rešitev: če bi si število vojnih ubežnikov razdelili glede na velikost držav, bi se svetovni problemi hitro razrešili.
Ogledali smo si tudi video raziskave, ki so jo predstavniki Amnesty International izvedli na Nizozemskem. Priporočamo v ogled:
https://www.youtube.com/watch?v=q8pJKs4u_Q8
Delavnica je bila zanimiva in poučna, vse skupaj pa bi bilo bolj sproščeno in tekoče, če bi potekalo v slovenščini. Vseeno smo izvedeli veliko novega in preizkusili svoje znanje podajanja mnenja in utemeljevanja v angleščini.

Lucija Mežek 3a

Dostopnost