V ponedeljek, 21. 5. 2018, smo se dijaki in zaposleni zbrali na podelitvi nagrad in priznanj dijakom 4. letnika naše gimnazije ter srebrnega znaka.

Dijaki so ob podpori vseh zaposlenih ponovno dosegli odlične rezultate pri pouku, na tekmovanjih in številnih obšolskih dejavnostih.

V generaciji letošnjih dijakov 4. letnika samo dva dijaka nista bila uspešna in morata opravljati popravne izpite. Tako je uspeh generacije 96,5 %.
Po razredih je učni uspeh naslednji:
4. A 94,7 % – en dijak je bil neuspešen
4. B 100 %
4. Š 93,3% – ena dijakinja je bila neuspešna

Letos je  v 4. letniku   med 59 dijaki kar 18 doseglo odličen, 22 pravdober, 15 dober in le 2 zadosten splošni učni uspeh.

Posebna pohvalila gre  dijakom, ki so bili vsa štiri leta odlični, in sicer:
Luka Kambič, Andraž Maier in Tanja Pfajfar iz 4. A
Ana Marija Kralj, Katjuša Krupenko, Ana Ogrin, Sara Ravnik, Neža Ribnikar, Nina Rupnik, Aljaž Stopar, Sara Strasser in Zala Škrabelj iz 4. B ter Nika Gomezel in Anja Mandeljc iz 4. Š
Ambiciozni četrtošolci so pokazali svoje sposobnosti in znanje tudi izven rednega pouku. Nastopali so na  šolskih tekmovanjih iz znanj vseh predmetov in se uvrščali na državna tekmovanja.
Kar 9 dijakov 4. letnika  je osvojilo zlato priznanje na tekmovanjih iz znanj in športa:
– Luka Kambič iz 4. A je osvojil 1. mesto in zlato priznanje na državnem tekmovanju iz geografije ter se uvrstil v slovensko geografsko olimpijsko reprezentanco IGEO 2018, osvojil je  tudi zlato MEPI priznanje;
– Andraž Maier iz 4. A je osvoji zlato priznanje na državnem tekmovanju iz matematike in se tretjič uvrstil v slovensko matematično olimpijsko reprezentanco;
– Karmen Ferjan iz 4. A je osvojila 3. mesto in zlato priznanje na državnem tekmovanju iz statistike in finančne matematike za gimnazije;
– Matija Legat iz 4. A in Žana Križanič iz 4. B sta osvojila zlato priznanje MEPI;
– Sara Ravnik iz 4. B je osvojila zlato priznanje na tekmovanju iz razvedrilne matematike;
– Zala Škrabelj iz 4. B je osvojila zlato priznanje na državnem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni;
– Anja Mandeljc iz 4. Š je zmagala na državnem prvenstvu v gorskem teku.

Dijaki 4. letnika so poleg devetih zlatih priznanj  osvojili 15 srebrnih  in 32 bronastih – odličen rezultat, ki dokazuje  nadpovprečno znanje.

Četrtošolci so  sodelovali v različnih izven šolskih dejavnostih. Sodelovali so na prireditvah, ki so bile organizirane na naši šoli: fazanovanje, koncerti, bazar in  predaja ključa. Bili so člani uredništva našega časopisa DiVjak, pisali članke v okviru projekta časopisne hiše Dnevnik Obrazi prihodnosti, sodelovali v številnih projektih, pri šolskem radiu, bili tutorji dijakom nižjih letnikov

Neža Ribnikar,  Katjuša Krupenko in Kaja Ličef iz 4. B so osvojile srebrno priznanje na tekmovanju mladih raziskovalcev.

Dijakom 4. letnika gre iskrena zahvala  za vse, kar smo lahko doživeli skupaj – vesele in tudi manj prijetne dogodke, ki pa so nas povezovali in krepili.
Četrtošolci – maturanti so odlično organizirali in izvedli maturantski ples, kjer smo se vsi povabljeni počutili lepo. V četrtek so dijaki 4. letnika organizirali sprevod, ples četvorke in slovo od naše gimnazije. S svojim obnašanjem so dokazali, da so zares maturanti, vzor vsem naslednjim generacijam jeseniške gimnazije. Vsi smo ponosni na generacijo maturantov 2018.

Na gimnaziji so v vseh letih pridobili veliko znanja, kar dokazuje njihov  učni uspeh. Veliko truda so vložili v to. Pomagali so jim profesorji in jih podpirali starši. Pred veliko večino  je sedaj matura. Zaupati  morajo vase in na maturi pokazati vse svoje znanje, s čimer si bodo odprli vrata na želeno fakulteto.

Ko se vsi zberemo na podelitvi nagrad in priznanj četrtošolcem,  vsako leto podelimo tudi srebrni znak dijakom naše gimnazije, ki so v šolskem letu dosegli odlične rezultate na tekmovanjih iz znanja in športa.
Tako sta letos srebrni znak prejela:
Jernej  Slivnik iz 3. Š  za uvrstitev na Zimske paraolimpijske igre v Pjongčangu v Južni Koreji 2018 in osvojeno 12. mesto v slalomu ter
Luka Kambič iz 4. A. za zmago na državnem srednješolskem tekmovanju iz znanja geografije in uvrstitev v slovensko olimpijsko reprezentanco  IGEO 2018
Pogoje za srebrni znak sta letos že tretjič  izpolnila tudi:
Vita Lukan iz 3. Š, ki   je postala mladinska evropska prvakinja v težavnosti v športnem plezanju in
Andraž Majer  iz 4. A za tretjo uvrstitev v slovensko olimpijsko reprezentanco  za  Mednarodno matematično olimpijado.

Dostopnost