Naše raziskovalke, zdaj že maturantke Kaja Ličef, Katjuša Krupenko in Neža Ribnikar so za raziskovalno nalogo “Smrekova kresilača (Fomitopsis pinicola) – zdravilna ali radioaktivna?” prejele Krkino nagrado.

Raziskovalke so si nagrado prislužile za obsežno dveletno raziskovalno delo na zdravilnih učinkovinah drevesne gobe smrekove kresilače in raziskavah radioaktivnosti trosnjakov in njihovih ekstraktov. Na Pokljuki je namreč še vedno prisotna onesnaženost z radioaktivnim cezijem kot posledica černobilske jedrske nesreče pred dobrimi 30 leti. Kot zanimivost povejmo, da so raziskovalke radioaktivnost merile v posebnem laboratoriju v opuščenem rovu pod Mežaklo z aparaturo, ki so jo pred dvema letoma izdelali naši jeseniški mladi raziskovalci pod mentorstvom Alena Šesta iz Acronija in odlično služi tudi za zelo natančne meritve, saj je pod Mežaklo izredno majhno sevanje ozadja.  Raziskovalno nalogo so izdelale pod mentorstvom profesorice biologije Katarine Trontelj, doc. dr. Andreja Gregorija iz podjetja MycoMedica iz Podkorena in Alena Šesta iz podjetja Acroni. Nagrade so bile podeljene na slavnostni podelitvi v tovarni Krka 14.9. 2081.
Čestitke dekletom za prizadevno in odlično opravljeno raziskovalno delo in velik dosežek na državni ravni (poleg Krkine nagrade so raziskovalke prejele tudi srebrno priznanje na državnem srečanju mladih raziskovalcev v Murski Soboti maja 2018)!
Dostopnost