Športna plezalka Vita Lukan je na mladinskih olimpijskih igrah, prvem uradnem tekmovanju v športnem plezanju pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja, 9. oktobra v Buenos Airesu osvojila srebrno kolajno in tako prvo slovensko olimpijsko odličje v športnem plezanju. Z istim zmnožkom rezultatov kot Lukanova, a z boljšima uvrstitvama v hitrosti in težavnosti je zmagala Avstrijka Sandra Lettner.

 

 

Športno plezanje bo doživelo premiero na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu, na mladinskih olimpijskih igrah pa ga je že letos v Buenos Airesu, kjer se je za odličja olimpijskega leska prvič potegovalo 21 športnih plezalk in prav toliko plezalcev, med njimi tudi članici slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju: mladinka Vita Lukan in kadetinja Lučka Rakovec.

T. i. olimpijska kombinacija je nekakšen plezalni triatlon hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja. Dekleta so se v torkovem finalu najprej pomerila v hitrosti, kjer Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) ni ravno blestela in se je uvrstila na 6. mesto, najhitrejša pa je bila Avstrijka Laura Lammer. 17-letna Radovljičanka je prevzela vajeti v balvanskem plezanju, kjer je z vsemi štirimi vrhovi zmagala in se povzpela na skupno drugo mesto zmnožka uvrstitev. Zadnja je bila na vrsti težavnost, Vitina paradna disciplina, saj je letos že postala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti. V Argentini je v prelahki finalni smeri, v kateri so vrh osvojila kar štiri dekleta, med njimi tudi slovenska adutinja, o zmagovalki odločal čas – najhitrejša je bila Nemka Hannah Meul, druga Avstrijka Sandra Lettner, Lukanova pa tretja. Prva mladinska olimpijska prvakinja je postala Lettnerjeva, četudi sta z Lukanovo obe imeli isti zmnožek rezultatov (18), odločalo pa je, da je bila Avstrijka (2. v težavnosti in 3. v hitrosti in balvanih) v dveh disciplinah boljša od Slovenke (1. v balvanih, 3. v težavnosti in 6. v hitrosti). Vita Lukan se je tako le nekaj dni pred 18. rojstnim dnem razveselila srebrne kolajne na mladinskih olimpijskih igrah, brona pa še druga avstrijska finalistka Laura Lammer.

 

“Osvojiti prvo slovensko olimpijsko odličje v športnem plezanju je enkraten dosežek, saj imam le enkrat v življenju priložnost, da lahko tekmujem na mladinskih olimpijskih igrah. Res sem vesela, saj je to dober rezultat tako zame kot za športno plezanje in tudi za Slovenijo,” je bila ponosna 17-letna Vita Lukan, zadovoljna s plezanjem, ki ji je prineslo srebrno kolajno: “V hitrosti nisem veliko pričakovala, nato pa sem balvane odplezala res dobro, dokaj pametno, morda s kakšnim poskusom preveč, a na koncu je bilo dovolj za prvo mesto. V težavnosti sem pričakovala težjo smer, zato sem si na sredini vzela čas za počitek, na koncu pa bila kljub vrhu tretja. Glede na to, da smo jo splezale štiri finalistke, bi lahko bila težja, da bi tekmovalke lahko pokazale, česa smo sposobne. Splezala sem vse štiri balvane in dosegla vrh smeri v težavnosti, kar je zadostovalo za drugo mesto in si nimam česa očitati. Po težavnosti nisem bila najbolj navdušena, a srebrna medalja je srebrna medalja na mladinskih olimpijskih igrah, zato sem zadovoljna.”

Na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je slovenske barve zastopala tudi 17-letna Ljubljančanka Lučka Rakovec (ŠD Proteus), ki si je v kvalifikacijah priplezala 13. mesto. “Športno plezanje je resen šport, zanj je vedno več zanimanja, konkurenca je ogromna, v Buenos Airesu je prisotnih zelo veliko držav, zato si res zasluži mesto na olimpijskih igrah. Super, da smo tukaj, še bolje pa bi bilo, če bi imeli poleg kombinacije še posamične discipline,” je dejal selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Anže Štremfelj in ocenil nastope svojih varovank: “Šport se je dobro predstavil, finalna smer v težavnost pa žal ni bila postavljena na ravni, ki bi jo pričakoval na tako pomembni tekmi. Super za prvo slovensko kolajno, to je zelo dober dosežek. Vita je bila res dobro pripravljena, kljub temu da v hitrosti ni konkurenčna, je bila dominantna v balvanih in težavnosti, tako da je njena kolajna zelo zaslužena, je velik uspeh tako zanjo kot za slovensko plezanje. Lučka je imela potencial za boljši rezultat, a ji balvani v kvalifikacijah niso stekli, v težavnosti pa ni mogla nadoknaditi. Pričakoval sem boljši rezultat, saj je sposobna več, kot je pokazala.”

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

 

Dostopnost