V četrtek 29.9. 2022 smo se dijaki 3. in 4. letnikov (v okviru pouka nemščine) odpravili na 3-dnevno ekskurzijo v Berlin in Potsdam.

Našo pot smo v večernih urah začeli na Jesenicah, se odpeljali skozi Karavanški predor preko Avstrije in Nemčije do mesta Berlin.

Prvi postanek smo naredili pred Olympiastadion Berlin in nato nadaljevali pot proti središču mesta, kjer smo si ogledali vrtove palače Charlottenburg, spominsko cerkev cesarja Viljema, nemški parlament, prepoznavna Brandenburška vrata in spomenik umorjenim Židom.

Popoldan smo namenili spoznavanju mlajše zgodovine mesta v muzeju Checkpoint Charlie ter si ogledali ostanke Berlinskega zidu.

Drugi smo se z podzemno železnico odpeljali do središča mesta na Alexanderplatz, kjer smo se sprehodili skozi Nikolajevo četrt in si ogledali mestno hišo – Rotes Rathaus in Berlinsko katedralo.  Med prostim časom pa smo nakupovali v 4-nadstropnem nakupovalnem središču Alexa ali pa si v lokalni kavarni in slaščičarni privoščili prigrizek.

Popoldne smo naredili še zadnji postanek v Potsdamu in si tam ogledali palačo Sanssouci in Cicilienhof ter se sprehodili skozi staro mestno jedro.

Iz Potsdama smo se polni vtisov in novih doživetji odpravili nazaj proti domu in v nedeljo zjutraj prispeli na Jesenice.

Kaja Kalan, 4. B (tekst)
Špela Žvan, 4. A (fotografije)

Dostopnost