3cV petek, 1.10. 2010, smo se dijaki 3.c razreda, naša razredničarka profesorica  Irena Oblak in profesorica športne vzgoje

Bojana Martinčič odpravili na planinski tabor v Javorniški Rovt. Namenjeni smo bili v CŠOD Trilobit.
 Ob osmi uri smo se zbrali za Gledališčem Toneta Čufarja na Jesenicah in nato krenili peš na dolgo pot do Trilobita. Kljub neugodnemu vremenu profesorici nista popustili, saj bi se marsikdo od nas raje kar zapeljal do cilja. Ustavili smo se na Spodnjih Počivalih, kjer smo se dobili z gospodom Matejem Božičem, ki nam je razložil nekaj o okamninah oz. fosilih. Na tem območju je namreč veliko fosilnih ostankov še iz časov, ko je vse prekrivalo globoko morje. Tudi sami smo se postavili v vlogo arheologov in šli »na lov za fosili.« Nekateri smo imeli srečo in smo našli fosilne ostanke morskih lilij, mahovnjaka in pa zelo redko najdbo, zadek trilobita.
 Nato smo nadaljevali pot. Kmalu smo prišli do našega doma in nato krenili še malo višje proti izviru Malega Javornika. Po okusnemu kosilu in popoldanskem  počitku smo imeli predavanje in delavnico z naslovom Vzgoja za mir, družino in nenasilje. Predavala je profesorica Milena Gerbec. Zvečer pa smo poslušali še predavanje naše razredničarke o varstvu narave v Karavankah, pomenu vode in značilnih živalih ter rastlinah.
 Drugi dan nam je po zajtrku gospod Tomaž Petek predstavil nekaj kamnin in okamnin ter nam povedal, kako in kdaj so nastale. Potem smo šli na pohod v Lepene. Našli smo kremenov kamen in vsi smo poskusili udariti s kladivom po njem, da so se kresale iskre. Ogledali smo si tudi fosilne ostanke školjk v strugi. Zanimiv je bil tudi ogled ostankov pražilne peči. Preko rovt smo se vrnili na kosilo.
Popoldne smo se vozili s kanuji v jezercu, plezali po plezalni steni in igrali košarko, nogomet ali pa se kako drugače zabavali. Zvečer smo dijaki organizirali tudi družabni večer. Vsi smo sodelovali in se nasmejali pantomimi, zaplesali »račke« in zapeli nekaj znanih pesmi.
Zadnji dan zjutraj nam je gospa Irena Mohar povedala nekaj o vodnih živalih. Nato smo se v megli odpravili v gozd in v Zoisov park na Pristavo. Ogledali smo si različne iglavce, nato pa smo odšli k mlaki, kjer smo poskušali uloviti čim več vodnih živalic. V naših posodicah so se znašli žabji paglavec, vodni drsalec, hrošč potapnik, ličinke enodnevnic in kačjega pastirja ter druge manjše žuželke. Po vrnitvi smo si ogledali še 102 leti staro HE Javorniški Rovt.
 V našem začasnem domu Trilobit smo še zadnjič pojedli kosilo. Potem smo se zahvalili prijaznemu kuharju in osebju doma. Po tridnevnem zanimivem planinskem taboru smo veseli počakali starše, ki so prišli po nas. Odpeljali so nas domov, na zaslužen počitek.
 
 
                                                                                       Lidija, 3.c
Dostopnost