3t

Jesenice in Tolmin sta mesti, ki sta si v nekaterih pogledih zelo podobni, a po drugi strani tako različni. In da bi bolje spoznali podobnosti in razlike med tema krajema, smo v četrtek 7. junija gostili trinajst dijakov ter njihovo mentorico z Gimnazije Tolmin.

V angleškem in slovenskem jeziku smo jim predstavili zgodovino mesta Jesenice in njegov razvoj. Z nami so bili pri uri fizike, kjer pa smo se vsi skupaj medpredmetno povezali še z angleščino in se pogovarjali o ekologiji in našem prispevku k onesnaževanju okolja. Nato smo si ogledali še zgodovinsko pomembno Staro Savo in jih popeljali po mestu. Zanimivo druženje je začinilo še lepo vreme in dan je verjetno vsem ostal v lepem spominu.

Tako kot je v lepem spominu ostal  tudi dan, ko so nam naši novi prijatelji iz Tolmina vrnili gostovanje ter nas v sredo 13. junija  gostili v svojem mestu. Pripravili so nam prijazen sprejem in kratek opis zgodovine mesta Tolmin. Kasneje smo se sprehodili skozi mesto in se povzpeli na Kozlov rob, s katerega se zdi mesto Tolmin kot na dlani. Nato pa si ogledali sotočje  smaragdne Soče in Tolminke. Zaradi močnega deževja v preteklih dneh, nismo imeli priložnosti videti Soče v vsem njenem sijaju. Kako topla je bila pa bi lahko vprašali sošolca Žiga, ki se je kot Tarzan pogumno vrgel vanjo. Tudi dan našega obiska pri Tolmincih je bil naravnost čudovit in imeli smo priložnost spoznati lepo ter mirno mesto, ki je v sončnih žarkih še lepše.

Hvala Tolminci, nasvidenje naslednje leto!

Anamarija Krajšek, Laura Drole 1.c ter Tatjana Sitar (razredničarka)

1t2t4t5t

Dostopnost