ekokmet1Dijaki četrtih letnikov, ki smo si za izbirni predmet na maturi izbrali biologijo, smo se v ponedeljek, 8. oktobra 2012, odpravili v Plavški Rovt na ogled ekološke kmetije, ki se po domače imenuje Pr’ Šimnovc.

Sprejela nas je gospa Klinar in nam postregla z domačim krompirjem v oblicah, maslom, kruhom in svežim jabolčnim sokom. Tako smo se lahko prepričali o polnosti okusa ekološko pridelane hrane v primerjavi z industrijsko pridelanimi izdelki iz trgovin.

 

ekokmet2Gospa nam je predstavila pogoje za pridobitev statusa ekološke kmetije, ki vključujejo številne prepovedi in določila v povezavi z gnojenjem, življenjskim prostorom živali, s krmo, kolobarjenjem … Poleg tega pa je potrebno tudi vodenje natančne evidence o delu na kmetiji, kar je najbrž razlog, da se za ekološko kmetovanje ne odloči več kmetov.

Podali smo se tudi na ogled kmetije in njene okolice. Videli smo majhnega telička in jagenjčka, krave, ki so se pred kratkim vrnile z visokogorske paše,

ekokmet3180-kilogramskega pujsa ter kokoši s petelinom. Posebej nas je navdušil čudovit pogled na Golico s pašniki, kjer se poleti pasejo tudi njihove krave in ovce. Za konec smo se nasmejali igrivi psički Lajki, ki nas je navdušila s svojo neutrudljivo željo po lovljenju palice in žoganju.

Po ogledu smo se poslovili in zahvalili za prijazen sprejem in zanimivo predstavitev dela in življenja na ekološki kmetiji. Vsi smo se strinjali, da je bil obisk kmetije izvrstna popestritev pouka biologije.

Tina Klinar, 4. e

Dostopnost