esp1Sredi novembra smo se zjutraj odpravili proti Benetkam. Vendar nismo želeli občudovati baročnih lepot mesteca na kolih, temveč je bil naš glavni cilj letališče, konča destinacija pa glavno mesto Španije, Madrid.

Bili smo trije izmed petih predstavnikov, ki smo se udeležili modela evropskega parlamenta kot delegati Slovenije. Na poti sta se nam pridružila še dva dijaka iz Gimnazije Ljutomer in skupaj smo začeli tedensko avanturo, ki je verjetno ne bomo nikoli pozabili. Na letališču v španski prestolnici nas je z lepo dobrodošlico pričakal eden izmed predstavnikov MEP-a in nas pospremil do kraja, kjer smo se seznanili z našimi »nadomestnimi družinami«. Za vseh pet so več kot lepo poskrbeli, čeprav je eden izmed članov naše delegacije prvi večer prespal v študenstkem domu.

esp2Že naslednjega jutra smo dan začeli navsezgodaj. Čakali so nas »team building« in sestanki komitejev, katerih člani smo bili tudi sami. In če kdaj mislite, da je dan v šoli dolg, potem vam lahko povemo, da se motite. A s tem ne mislimo nič slabega, vse skupaj je bila neverjetna izkušnja. Naslednji dan je minil v precej podobnem stilu s to razliko, da se zjutraj nismo »igrali igric«, ampak smo izvedli otvoritveno slovesnost v španskem senatu, kjer so nas nagovorili tudi španski predsednik in drugi politiki. Tudi Slovenija je prišla do svoje besede, ko smo v uvodnem govoru predstavili lepote naše male dežele. Po kratkem sprehodu po ulicah Madrida smo spet sedli v šolske klopi in se prepustili debati, prav tako tudi naslednji dan. Nato pa je prišla sreda, prvi dan, ko smo lahko malce lažje zadihali in si vzeli nekoliko več časa za lastne interese. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v srednjeveško mesto Tolledo, kjer smo opravili še zadnje formalnosti pred generalno sejo in na kratko spoznali tudi lepote mesteca, katerega glavna atrakcija je tako katoliški del z visokimi cerkvami kot tudi judovska četrt z dvema sinagogama.  Vse to smo si hitro tudi ogledali in kar malce pozabili na formalnosti, s katerimi so se spopadale ostale delegacije. Po vrnitvi v Madrid smo okusili nočni čar mesta, ko smo se skozenj sprehodili še v soju luči.

Končno je nastopil veliki dan – generalna skupščina. Vsak komite je predstavil svojo resolucijo in s tem odprl debato. Po končanem razpravljanju smo glasovali in se odločali o tem, ali bomo resolucijo sprejeli ali ne. Slovenski predstavniki in naši komiteji smo bili precej uspešni glede na to, da so bile sprejete štiri od petih resolucij, pri katerih smo sodelovali. In v enakem duhu je minil tudi petek. Še preden smo se zavedali, je teden minil in bližala se je sobota, ki nas je zopet vodila v domače kraje. Pred tem so nas počastili še z zabavo, prirejeno v našo čast, in večerom, v katerem nam dejansko ni bilo treba paziti na uro in čas, ko moramo biti doma v toplih posteljah. Naslednjega jutra pa smo se lahko samo še poslovili od družin, se jim zahvalili za izredno gostoljubnost, ki so nam jo izkazali, in pomahali Španiji v slovo. Teden je minil še prehitro in verjetno ne bi imeli nič proti, če bi se lahko MEP-a udeležili še enkrat.

Bila je edinstvena izkušnja, ki nam bo za vedno ostala v lepem spominu in o kateri bomo vedno govorili z nasmeškom na obrazu, četudi smo kdaj pa kdaj tožili, da je vse skupaj naporno. Hvala vsem, ki so nam omogočili to lepo izkušnjo! Priporočamo jo tudi ostalim dijakom in  vsem drugim, ki se zanimajo  za tako sodelovanje. Vredno je poskusiti in edinstveno je sodelovati.

Mark Noč Bogataj, Ana Škof (4.Š) in Elvira Pašagić (4.E)

Dostopnost