mancapavlinaDruštvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije je letos razpisalo 14. likovni natečaj – tekmovanje Zdrav dih. Razpisani sta bili dve temi: Kakovost zraka in bolezni dihal ter Alergijske bolezni dihal.

Na razpis se je prijavilo 38 osnovnih in 10 srednjih šol, skupaj skoraj 500 tekmovalcev, ki so pripravili 230 izdelkov: pesmi, spisi, raziskovalne naloge, razgovori z bolniki ali zdravstvenimi delavci, risbe, fotografije, diapozitivi, plakati, skulpture.
Dijaki Gimnazije Jesenice so se na tekmovanju zelo dobro uvrstili in za likovne izdelke od desetih poslanih del prejeli šest priznanj in nagrad Trstika. Ime je izpeljanka iz priimka ustanovitelja prvega društva za bolne na pljučih pred 100 leti – dr. Demetra Bleiweisa viteza Trsteniškega. Iz njegovega naziva Trsteniški, ki izhaja iz imena družinske vasi Trstenik, je nastalo priznanje Trstika.

V soboto, 18. maja je bila na Srednji zdravstveni šoli v Ljubljani zaključna prireditev in podelitev priznanj z bogatim spremljevalnim programom: ogled razstavljenih del, predstavitev raziskovalnih nalog in ogled filmov,  predavanje o alergijskih boleznih in astmi, delavnice, kosilo in ogled stare Ljubljane ter ljubljanskega gradu.

Priznanja in nagrade so prejeli dijaki:

Zlata Trstika: Manca Ropret, 2. a in Pavlina Noč, 3. a
Srebrna Trstika: Kaja Sušnik, 3. a

Bronasta Trstika: Hema Kunšič in Tanja Golja, 2. c ter Janina Tutič, 3. b

Iskrene čestitke vsem nagrajenim in sodelujočim na tekmovanju!

Sonja Janša Gazič, prof.

Dostopnost