finciHey Tervesiä Suomesta (živjo, lepe pozdrave s Finske).

Pa smo spet nazaj. Dvanajst dijakov, ki smo se udeležili mednarodne izmenjave na Finskem, nas že sedi v prepotenih učilnicah in gre novim znanjem naproti.
Naj za začetek omenim, da smo se vsi domov vrnili zdravi in veseli.

Naša pot se je začela v soboto 28.03.2015 zelo zgodaj zjutraj, ko smo z letališča Jožeta Pučnika odleteli proti Frankfurtu in nato naprej proti finski prestolnici – Helsinki. Od tam nas je malo manj prijeten Onnibus odpeljal proti cilju – malemu mestu z imenom Petäjävesi.
Družine so nas odprtih rok pričakale v Jyväskyli, kjer se je za kratek čas skupina dvanajstih razšla. Vsak je šel svojo pot, s svojim gostiteljem in njegovo družino.
Če strnjeno povzamem program celega tedna, smo doživeli ogromno. Narava je čudovita, ljudje pa izjemno prijazni. In zares drži rek, da je Finska dežela tisočerih jezer, njen prepoznavni znak pa so tudi breze, ki jih vidimo na vsakem koraku.
Ogledali smo si staro in novo cerkev, mesto Jyväskyla z univerzo, šolo ročnih spretnosti, se pomirili in ogreli v pravi finski savni in preživeli veliko skupnih večerov z našimi gostitelji.
Slovenijo in Gimnazijo Jesenice smo zastopali tudi na odbojkarskem igrišču (in zmagali ) ter se kasneje preizkusili še v nogometni tekmi. Ne smem pozabiti omenita, da sta naši opettaji (profesorici Mulec in Sitar), za nas,v zelo sproščeni atmosferi, izjemno lepo poskrbeli.
Zadnji dan smo se še zadnjič zbrali v cerkvi in se udeležili velikonočnega bogoslužja. In že je prišel trenutek, ko smo se, nekateri tudi v solzah, poslovili od naših finskih bratov in sester.
Šele na poti nazaj smo se začeli zavedati, kako ogromno izkušnjo v življenju smo pravkar doživeli. Ne samo da smo nakopičeno znanje lahko prenesli v prakso, temveč smo tudi vadili tuje jezike in navezali veliko novih stikov.
Hvala za vašo pozornost- kiitos huomiostanne.

Nika Svetina

Dostopnost