V torek 5. 1. 2016 smo imeli dijaki 3. letnikov predavanje o varnosti v prometu. promet (1)Najprej sta nam predstavnika Javne agencije RS za varnost prometa predstavila, kako poteka opravljanje vozniškega izpita, kako izbrati pravo avtošolo, pogoje in zakone, kdo lahko opravlja izpit določene kategorije, ter na kaj moramo biti pozorni, ko se bomo vključevali v promet.

 

 

promet (2)Nato nam je predaval član društva Vozim, vendar ne hodim. Sam je v prometni nesreči v najstniških letih postal paraplegik. Povedal nam je, kako težko se je bilo privaditi na nov način življenja. Prej je rad hodil v hribe in bil zelo aktiven, naenkrat pa se je vse spremenilo. Mnogim se ne uspe prilagoditi in zato postanejo depresivni, nekateri celo storijo samomor.

Ta del predavanja se nas je najbolj dotaknil, saj se zaveš, da v prometu nikoli nisi varen ter da pijani nikakor ne smemo za volan, tudi če smo samo 1 km od doma.

Kot zadnji nam je predaval prometni policist PU Kranj. Natančno nam je opisal, kaj se zgodi, ko se prometnih predpisov ne držimo, posledice pa nam je predstavil tudi s slikami in posnetki s prizorišč smrtnih prometnih nesreč, ki so nas zelo pretresli. Zanimiva se nam je zdela tudi primerjava, kakšna razlika je pri zmožnosti ustavljanja, če vozimo že samo 5 km/h prehitro. Sedaj malo lažje razumemo, zakaj morajo biti policisti tako strogi, ter da so tu, da nam pomagajo.

Predavanje je bilo zelo koristno. Vsak udeleženec v prometu bi moral obvezno vsaj enkrat poslušati takšno predavanje, tako bi zmanjšali število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi malomarnosti voznikov, in s tem povečali varnost na cesti. Mislim, da se sedaj vsi bolj zavedamo, kakšno odgovornost sprejmemo s tem, ko se vključimo v promet.

 

3.b

Dostopnost