V sredo zvečer, 5.4.2017, smo se učenci drugih, tretjih in četrtih letnikov Gimnazije Jesenice, kot druga skupina, z avtobusom odpeljali na letališče v Bratislavo, od tam pa smo v jutranjih urah poleteli v glavno mesto Irske – Dublin.

Prva skupina dijakov se je marca vrnila polna lepih vtisov in zato je bilo pričakovanje še toliko večje.

PRVI DAN:

Po pristanku, smo se za kratek čas ustavili v hostlu, kjer smo odložili prtljago in se odpravili na celodnevni ogled mesta Dublin.

Najprej smo si ogledali Spomenik luči in kip irskega pisatelja ter pesnika Jamesa Joycea. Pot smo nadaljevali proti spomeniku posvečenemu veliki irski lakoti, saj je v tem obdobju zaradi lakote umrlo več kot milijon Ircev, še enkrat toliko pa se jih je odselilo iz irske. Ustavili smo se tudi pri kipih pisatelja Oskarja Wilda in opevane Molly Mallone.

Naša naslednja postaja je bil Muzej naravne zgodovine ali kot ga kličejo Irci Dead Zoo, saj je to muzej nagačenih živali. Tam smo si med drugim lahko ogledali tudi okostje že izumrlega velikega irskega jelena. Nato smo odšli v Nacionalni muzej Irske, kjer smo videli keltsko broško Tara, zlate predmete iz železne dobe in egipčansko mumijo. Nazadnje smo se ustavili v Temple Baru, kjer smo si privoščili kosilo/večerjo in se nato odpravili nazaj v hostel.

DRUGI DAN:

Zbudili smo se že zelo zgodaj, saj smo se z avtobusom odpeljali na zahod Irske. Skozi irski Nacionalni park Connemara, smo se odpeljali do danes benediktinskega samostana Kylemore Abbey, ki je bil zgrajen kot privatni dvorec angleške družine. Naša naslednja postaja je bil Galway, obmorsko mesto med drugim znano vladavini oligarhije 14 družin (Lynch, Boycott…).

Zadnja postaja drugega dne so bili klifi Moher, kjer smo se v sončnem vremenu sprehajali po več kot 200 m visokih klifih.

 

TRETJI DAN:

Dan smo začeli z zabavno avtobusno vožnjo po Dublinu, oblečeni v Vikinge in mesto spoznali še z druge perspektive. Nato smo se odpravili proti univerzi Trinity College, kjer smo si ogledali iluminiran rokopis štirih evangelijev imenovan Book of Kells. Od zunaj smo si ogledali tudi Dublinski grad. Nekateri učenci smo se odločili za ogled Dublinije, muzeja v delu katedrale Svete trojice, drugi pa so se odpravili proti katedrali Svetega Patrika. Zvečer smo se lahko še sami sprehodili po centru mesta in si kupili spominke.

 

ČETRTI DAN:

Zadnji dan smo dopoldan obiskali muzej pivovarne Guinness. Nato smo se odpravili na letališče, pristali na Beneškem letališču in zvečer srečno prispeli na Jesenice.

 

Dostopnost