V petek, 20. aprila smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na ekskurzijo v Toskano. Na poti nas je spremljalo lepo, že skoraj poletno vreme z visokimi temperaturami. Prvi dan smo si ogledali mesto Lucca, obzidano srednjeveško mesto s 4 km dolgim renesančnim obzidjem, znotraj katerega se nahaja staro mestno jedro. Ogledali smo si stolnico sv. Martina, cerkev sv. Mihaela, trg s hišami, ki stoji na mestu nekdanjega amfiteatra in obzidje. Sprehodili smo se po mestu, nato pa odšli v Piso, kjer smo lahko videli enega najveličastnejših sakralnih kompleksov na svetu, Trg čudes s katedralo, krstilnico in znamenitim poševnim stolpom.

Drugi dan smo najprej odšli v Vinci, rojstni kraj Leonarda da Vincija, najslavnejšega med renesančnimi geniji. Ogledali smo si njegovo rojstno hišo in muzej, nato pa se odpeljali proti San Gimignanu, znanemu kot ”srednjeveški Manhatan”, saj je mesto nekoč imelo kar 72 stolpov in je tako kot večina toskanskih biserov danes pod Unescovo dediščino. Tu smo si privoščili tudi najboljši sladoled na svetu. Po San Gimignanu smo si ogledali še Sieno: stolnico, ki sodi med največje gotske stavbe v Evropi in Mestni trg v obliki školjke, ob katerem stoji Mestna hiša in eden najvišjih srednjeveških stolpov v Italiji, Torre del Mangia.

Zadnji dan smo si ogledali mesto Firence, biser renesanse. Sprehodili smo se po mostu Ponte Vecchio, si ogledali Palačo Pitti, Palačo Vecchio, galerijo Uffizi, cerkev Santa Croce ter trg s katedralo, krstilnico in Giottovim stolpom. Celoten pogled na mesto pa smo občudovali na razgledni točki – Piazzale Michelangelo.

Utrujeni in polni vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili domov. Bilo je nepozabno.

Sonja Janša Gazič

 

Dostopnost