Mesec oktober se imenuje tudi rožnati oktober, ker je mesec preventive pred rakom. Pred veliko zaustavitvijo družbe zaradi koronavirusa so dijaki 3. letnikov imeli predavanje na temo Preventiva pred rakom.

Iz združenja Europa Donna, Slovenskega združenja za boj proti raku dojk, sta nas v Gimnaziji Jesenice obiskali predstavnici združenja dr. Radka Tomšič in Mojca Buh. Dr. Tomšičeva je dijakom predstavila oblike raka pri mladostnikih, možne vzroke za njegov pojav in preventivo. Največji poudarek je namenila predstavitvi zgodnjega odkrivanja sprememb na telesu. Prav tako je na kratko opisala državne presejalne programe Dora, Zora in Svit, ki potekajo v Sloveniji in so namenjeni populaciji nad 50 let starosti. Gospa Mojca Buh pa je povedala osebno izkušnjo z boleznijo in uspešnim premagovanjem le te in prav ta zgodba se je dijakov še posebej dotaknila. Dijaki so dobili tudi informativno gradivo, na koncu predavanja pa so si na modelih ogledali nekatere možne spremembe, ki vodijo v ta obolenja.

Mnenje dijakov je, da je bilo predavanje z delavnico zelo zanimivo in poučno, še posebej se jih je dotaknila zgodba iz lastne izkušnje predavateljice. Bolezen ne izbira, zato se jim zdi zelo pomembno ozaveščanje mladih, da postanejo bolj pozorni nase in na svoje zdravje.

                                                                                                                  Irena Oblak, prof

Dostopnost