V petek, 20. 1. 2012, smo se dijaki iz 3. letnika izbirno naravoslovje, 4. letnika izbirno biologija in EKOfrendi odpeljali na ekskurzijo  v podjetje Avtotransporti Kastelec v Grosuplje. Organizirana je bila v sklopu projekta »Pozor(!)ni za okolje« pod pokroviteljstvom Goodyear Dunlop Sava Tires.

Ogledali smo si predelavo starih, odsluženih avtomobilov. Zapeljali smo se v Veliko mlačevo, kjer je hala s parkiriščem. V hali imajo linijo. Na njej so bili razporejeni stari avtomobili, v različni stopnji razgradnje. Najprej so iztočili vse tekočine – olja, odstranili kolesa, ločili gume od  platišč, tesnila iz gume, stekla, sedeže. Zanimivo je bilo opazovati tisti del, kjer so vozilo obrnili na streho in tako lažje odstranili vijake in dele s podvozja. Nato so avtomobilsko karoserijo naložili v stiskalnico, kjer so jo stisnili.

avtoodpad2

V enem dnevu razgradijo od 15 do 20 avtomobilov, če so novejše izdelave, pa le 7, kjer je delo dosti bolj zahtevno in zamudno.

avtoodpad1

Posamezne dele potem posredujejo posameznim podjetjem v Sloveniji v nadaljnjo reciklažo. Na primer ostanek karoserije odpeljejo v Naklo, od tam pa v jeseniški Acroni kot staro železo.

Ogled razgrajevalnice odsluženih avtomobilov je bil zanimiv, poučen in je pomembno prispeval k naši zavesti o skrbi za okolje.

Koordinatorica projekta Irena Oblak, prof.

Dostopnost