Praga_skupinaV petek, 15. aprila 2011, smo se dijaki 1. b in 2. b Gimnazije Jesenice v spremstvu profesorjev, vodnice in dveh voznikov v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti prestolnici Češke.

Velik del vožnje je potekal skozi sosednjo Avstrijo in skozi okna avtobusa smo lahko vso pot opazovali slikovito pokrajino.

Naš prvi postanek so bile Češke Budejovice, kjer varijo eno najboljših piv na svetu (Budveiser ali Budvar). Po kratkem sprehodu skozi mesto in ogledu fontane na osrednjem trgu smo nadaljevali potovanje proti mestu Tabor. Za ogled podzemnih rovov smo si morali nadeti čelade. V večernih urah smo prispeli v Prago in kmalu dobili občutek o njeni neizmerni veličini. Kar nismo se mogli nagledati prekrasnih in nenavadnih zgradb. Namestili smo se v prijetnem hotelu. Po večerji smo se z metrojem odpeljali v mesto, kjer smo pod vodstvom profesorice Renate Bok Zelenjak raziskovali nočno Prago. Spomini na lepoto osvetljenega mesta bodo še dolgo ostali v naših mislih.

Praga_3Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili proti gradu Hradčani, kjer ima rezidenco češki predsednik. Ta predel, v katerem se nahajata tudi cerkev svetega Vida in Zlata uličica, je prava atrakcija za turiste iz vseh koncev sveta. Ogledali smo si tudi menjavo straže.

Za kosilo smo okušali tradicionalno češko jed golaž s kruhovimi cmoki. S polnimi želodčki smo šli v težko pričakovani »šoping« zapravljati češke krone.

 

V starem delu mesta smo videli znamenito astronomsko uro, pili Starbucks kavo in se sprehodili po znamenitem Karlovem mostu čez reko Vltavo. Pozno popoldne smo se vrnili v hotel. Po večerji smo se s tramvajem odpeljali do bližnjega nakupovalnega centra in si ogledali imax film.

V nedeljo zjutraj smo vzorno spakirali in se odpeljali do gradu Hluboka nad Vltavom, kjer nam je vodič v tekoči angleščini na zelo prijeten način predstavil znamenitosti gradu in življenje zadnjih lastnikov Schwarzenbergov. Naš zadnji postanek je bil Češki Krumlov, slikovito mestece z ozkimi ulicami, gradom in grajskim stolpom. Posebna znamenitost in simbol mesta poleg gradu so rjavi medvedi, ki so bili v pomladanskem soncu zelo razigrani. Nakupili smo še zadnje spominke in se odpeljali proti domu, polni novih vtisov, bogatejši za lepe izkušnje in dogodivščine, ki smo jih doživeli v družbi svojih predragih sošolcev in spoštovanih spremljevalcev: vodičke Tine Hrast, profesorjev Žiga Konjarja, Vesne Smolej Vrzel in Renate Bok Zelenjak, ki nam je znala na zelo simpatičen način opisati tisoč in eno zanimivost iz vsakdanjega življenja Čehov ter nam pokazala lepe kotičke Prage.

Sara Muschet in Tjaša Škrjanc, 2.b

Praga_5

Praga_2Praga_4

 

 

 

 

 

Praga_6Praga_7Praga_8

Dostopnost