V nedsc09705deljo, 27. 5. 2012, je v okviru priprav na odpravo MEPI potekal kondicijski trening – pohod na Stol v Karavankah (2236 m). Zbrali smo se ob 7.00 pred trgovino Mercator na Koroški Beli, od koder smo krenili po brvi čez potok Bela in nadaljevali po gozdni poti, ki pa je na razpotjih žal slabo označena, zato smo v neki točki zašli.

 

 

dsc09703Ker nismo več našli markacij, nazaj pa se nam ni ljubilo, smo si naprej pomagali z GPS-om na mobilnem telefonu in tako po 2 urah in pol hoje (namesto eni uri in pol) prispeli do Valvazorjevega doma pod Stolom. Tam smo si privoščili kratek postanek zleknjeni v ležalnikih pred kočo. Seveda smo tudi pojedli sendvič ali dva ter se odžejali.

Točno ob 10.00 smo se Marcel, Žan in mentorica podali proti vrhu Stola, saj je Sandro bolel želodec in se je odločila, da nas rajši počaka pri koči, z njo pa je ostal tudi Edo, da ji je delal družbo. Zmenili smo se, da nas počakata pri koči, kjer se dobimo čez nekaj ur.

Trije pohodniki smo se torej podali po bolj zahtevni in strmi poti proti vrhu. Med potjo smo opazovali gorsko cvetje: encijan, avrikelj, dvocvetno vijolico ter številne druge cvetlice, katerih imen ne poznamo. Že prej pa smo si v gozdu ogledali tudi cvetoči čemaž ter opozorili na nevarnost zamenjave s šmarnico ali jesenskim podleskom, ki sta strupena. Čemaž prepoznamo po močnem vonju po česnu.

dsc09707Na vrh Stola smo prispeli čez 2 uri in 15 minut. Pričakal nas je čudovit razgled na okoliške gore, avstrijsko Koroško z Dravo, na naši strani pa Blejsko jezero z okolico. Med počitkom in malico na vrhu so nas obiskale gorske kavke, ki so željno pričakovale grižljaj ali dva in se nas niso prav nič bale.

Prešernova koča na Stolu je bila še zaprta, zato smo se mimo nje po isti poti spustili v dolino, se vmes podrsali po zadnjih zaplatah snega ter po uri in četrt hoje prispeli do Valvazorjevega doma, kjer sta nas že čakala Sandra in Edo. Po kratkem oddihu in zadnjem prigrizku smo se odpravili proti Koroški Beli, vmes na poti naleteli še na našega najbolj pogostega plazilca – slepca in se po uri in pol spet znašli pred trgovino Mercator, kjer so nas čakali naši jekleni konjički. Utrujeni a zadovoljni smo se odpeljali proti domu.
dsc09708
Start: 7.00, Koroška Bela

Cilj: Stol

Zaključek: 16.00, Koroška Bela

Trajanje pohoda: 9 ur

Dodatne aktivnosti: opazovanje narave – planinskega cvetja, orientacija, team-building.

Organizacija: Andreja Kosem-Dvoršak

Udeleženi dijaki: Sandra Vavpotič, Marcel Salmič, Edo Bešič in Žan (dijak Tehniškega šolskega centra Kranj, član skupne ekipe na odpravah).

Spremstvo: Andreja Kosem-Dvoršak

Dostopnost