ekko_12V petek, 1. 2. 2013, je bilo predavanje v sklopu Projekta Pozor(!)ni za okolje za dijake 3. letnika naravoslovja in EKOfrende. Predavateljica Urša Dolinšek je prišla iz društva Ekologov brez meja. Na zanimiv način nam je predstavila temo Svet na krožniku. S pomočjo slikovitih primerov je razložila »ekološki odtis« količine in vrste hrane, ki jo družine iz različnih držav sveta kupijo za svoje potrebe v enem tednu. Ekološki odtis po državah sveta je najmanjši v srednji Ameriki, Afriki in Aziji, največji pa v Severni Ameriki in  Evropi.

ekko_11Problem predstavljajo tudi poraba vode za proizvodnjo hrane, učinkovitost rabe tal, sproščeni toplogredni plini in izpusti CO2. Pri 7 milijardah ljudi ostaja 1 milijarda ljudi lačnih, hkrati pa na leto zavržemo 1,3 milijarde ton hrane. V Evropi vsak prebivalec zavrže 180 kg hrane na leto, v Sloveniji skupno 360 milijonov kg. Odvržena hrana z embalažo je za okolje škodljiva, saj 1 tona hrane sprosti 4,5 ton CO2. Ta zavržena hrana je poleg tega užitna in nedotaknjena.

Kaj torej storiti?

Načrtujmo nakup hrane in jo kupimo le toliko, kolikor je pojemo. Spremljajmo zaloge hrane doma, ostanke reciklirajmo (kompostiranje). Jejmo več sadja in zelenjave, stročnic in žitaric. Uživajmo čim manj pakirano in predelano hrano. Kupujmo lokalno hrano, z manj embalaže, ki je bolj zdrava. Tudi količina hrane naj bo manjša.

 

Za konec smo si ogledali filma. Še posebej nas je pretresel film o zavrženi hrani ob trgovini z živili, ki je bila popolnoma ustrezna za prehrano. Aktivisti v Salzburgu so jo zbrali in pripravili dnevni obrok.

Za zaključek še nekatera mnenja udeležencev predavanja in EKOfrendov

 

»Predavanje mi je bilo zelo všeč iz več razlogov: zanimiva predstavitev, dober in slikovit PP, dobra razlaga, dober film.«

 

»Predavanje mi je bilo všeč. Presenetili so me podatki o zavrženi hrani (tretjino vse pridelane hrane se zavrže). Menim, da bi se morali ljudje bolj zavedati posledic tega.”

»Predavanje je bilo zanimivo. Izvedela sem veliko novih in presenetljivih številk glede hrane, ki se jo vrže stran. Všeč mi je bila tudi oddaja, kjer kuhajo iz zavržene hrane.«

Veselimo se še kakšnega podobnega predavanja!

 

Koordinatorica projekta:

Irena Oblak, prof.

Dostopnost