20130307_Euroscola_003PKot zmagovalci simulacije evropskega parlamenta v Ljubljani smo se v sredo, 7. 3. 2013, v večernih urah odpravili v Strasbourg, kjer smo se lahko za en dan preizkusili v vlogi evropskih poslank in poslancev.

Po celonočni, vendar zabavni vožnji smo proti jutru prispeli v Francijo, kjer so nam gostitelji najprej postregli z zajtrkom. Po njem smo se skupaj s skupinami dijakov iz 21 evropskih držav odpravili v veliko dvorano, kjer so nam predstavili, kaj pravzaprav v Evropskem parlamentu počnejo, predstavile smo se tudi šole, potem pa so se naše vloge končno začele. Kot poslanci različnih strank smo se zbrali v manjših dvoranah, kjer smo razpravljali o določeni temi, naredili določene sklepe, izvolili predstavnika in kasneje naše ideje predstavili tudi drugim v veliki dvorani.

20130307_Euroscola_006HDijaki smo to izkušnjo doživeli izredno pozitivno, saj smo razpravljali o temah, ki so nam blizu in so povezane z nami, spletlo pa se je tudi kakšno novo prijateljstvo. Omeniti moramo pa dejstvo, da imamo v slovenskem parlamentu veliko udobnejše stole kot v Strasbourgu. Tako težkih stolov pa še ne!

3. e se vedno veseli potovanja in novih izzivov, zato upamo, da bo takih priložnosti še več.

Nina Bertoncelj 3. e

mentorica: Tina Mulec

Dostopnost