openspace4V sredo, 20.3.2013, smo se dijakinje prvih letnikov v spremstvu profesoric gospe Renate Knap in gospe Ane Miler odpravile v Italijo, natančneje v mesto Udine. Tam je bila namreč organizirana delavnico projekta Open Space.

To je projekt povezovanja mladih  treh mejnih dežel.  Tokrat je na dnevu aktivnosti sodelovalo okoli šestdeset devetošolcev  in dijakov prvih letnikov iz Italije, Avstrije in Slovenije. Namen srečanja je bil, da bi razmislili o odraščanju na obmejnem področju, o spoznavanju sosedov in o ustvarjanju prijateljstev ter posledično tudi o možnostih za izmenjave in povezovanje.

Srečanje smo začeli  z vprašanjem:
”Živimo na obmejnem področju: kakšni so vaši predlogi, ideje in aktivnosti, s katerimi in preko katerih bi lahko dejansko spoznali sosede in vzpostavili prijateljske vezi za medsebojno soočanje in izmenjavo?”

openspace3Dijaki smo sami dali ideje oz. predlagali naslove tem, o katerih bi radi med seboj razpravljali in ki se nam zdijo pomembne glede na temo delavnic. Nato smo se razdelili v skupine in vsak je imel možnost, da si je izmed zbranih tem izbral tisto, ki ga je najbolj pritegnila. Nato se je pridružil skupini, ki je izbrano temo razvijala. Na ta način smo mladi vseh treh narodnosti zbrali in izoblikovali svoje ideje in predloge za sodelovanje, jih zapisali  in na koncu tudi predstavili drugim.

Že na začetku nam je vodja delavnice povedala, da na delavnici velja »The low of two feet«, kar je pomenilo, da si, če te je zanimalo več tem, lahko sodeloval nekaj časa pri eni, nekaj časa pri drugi, pa pri tretji …, kot je kdo pač želel.

openspace2Pogovor med nami je potekal v štirih različnih jezikih (angleški, italijanski, nemški in slovenski), razpravljali pa smo o številnih zanimivih možnostih sodelovanja, kot so poletni tabori, mednarodni časopis, skupni kolesarski izleti , mednarodne izmenjave, festivali …

Na Open Space Activity smo z Gimnazije Jesenice sodelovale dijakinje Ališič Iris, Bojić Mateja, Omerzel Veronika, Skenderović Alma, Šterk Tamara, Štros Tamara in Taler Maja iz 1.a,  Bergant Eva in Dolar Bratuša Alisa iz 1.b, Dolžan Ajda, Hribar Polona, Mušić Sajra in  Žemlja Ana iz 1.d ter  Arh Saša in Šolar Tjaša iz 1.š.

openspace1

Od tega dne smo zagotovo vsi udeleženci odnesli prijetno izkušnjo, naučili smo se veliko drug o drugem ter o tujih navadah in običajih. Vsi pa predvsem upamo, da bo kateri od naših predlogov sodelovanja med mladimi treh dežel v bližnji prihodnosti tudi zaživel in bo  uresničen!

 

 

Tamara Šterk, 1.a

Dostopnost