VisokoNa Gimnaziji Jesenice se je 14. februarja 2013 odvil že drugi dramski festival, na katerem so sodelovale tri gledališke skupine dijakov Gimnazije Jesenice, izven konkurence pa se jim je pridružila še Gledališka skupina Teater, prof., ki jo sestavljajo profesorji Gimnazije Jesenice s predstavo Iz devete dežele (Frana Milčinskega) v režiji Marije Palovšnik.

foto3

Nič posebnega, bi rekel nekdo, ki se z gledališko umetnostjo srečuje le priložnostno. A ni povsem tako. Vse gledališke predstave si je ogledal selektor Miha Golob, ki je o predstavah zapisal:

Gledališka skupina Nadini Angelchky Gimnazije Jesenice, s predstavo Sneguljčica Sapfo (J. in W. Grimm), v režiji Gašperja Stojca:

Odštekana predstava. Duhovita. Sveža. Razigrana. Z obilico komičnih elementov. Tako znotraj igre kot režijskih, kostumografskih, scenografskih in drugih rešitev. Nekakšen Monty Pythonovski humor in absurd, ki kot neke vrste rdeča nit seva iz predstave, omogoča veliko poigravanje z gledališčem, ki ga mlada skupina s pridom izkoristi …

Gledališka skupina Trmoglavci Gimnazije Jesenice, s predstavo Ukročena Trmoglavka (W. Shakespeare), v režiji Barbare Mlinarec:

Mlajša skupina Jeseniških gimnazijcev je pripravila in me tudi presenetila z odlično predstavo, ki na več nivojih posega v območje zrele in artikulirane gledališke izkušnje, za katero je kar težko verjeti, da so jo gimnazijci ustvarjali in ustvarili sami. Predstava je na nivoju režije in igre sveža, izčiščena, tudi iskrena ter tudi v smeri scenografije, kostumografije, svetlobe, glasbe narejena suvereno in s pravo mero okusa in estetike …

Gledališka skupina 3. A Gimnazije Jesenice, s predstavo Svetla prihodnost (Iva Ramuš Cvetkovič), v režiji Ive Ramuš Cvetkovič:

Avtorsko sodobno domišljena in zrelo izpeljana predstava na vseh nivojih presega običajne okvire srednješolske gledališke produkcije. Igralsko je predstava sproščena, pristna, doživeta. Kostumografija je nevpadljiva, primerno izbrana …

– Prof. Marija Palovšnik je z Gledališko skupino Gimazijski teater Gimanzije Jesenice po dramskem festivalu (premiera dne 6. 4. 2013) uprizorila še gledališko predstavo Resničnostna mora (Naida Lindov) v režiji Marije Palovšnik. Tudi to predstavo si je ogledal selektor Miha Golob in o njej zapisal:

Še ena odlična predstava Jeseniške Gimnazije. Zrela. Sodobna. Režijsko in igralsko odlična. Prepričljiva. Zahtevna konstrukcija besedila dobro umeščena v domiselno urejeno scenografijo, ki omogoča hitre prehode in dinamično montažo predstave. Tudi kostumi premišljeno in primerno izbrani …

Da so predstave resnično dobre, kakovostne in vredne ogleda, priča dejstvo, da je selektor Miha Golob kar tri izmed navedenih uvrstil na 1. regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin, potem ko si je ogledal devet predstav s celotne Gorenjske.

Tako smo si v torek, 16. aprila 2013, na   Visokem pri Kranju lahko ponovno ogledali poleg predstave Gledališke skupine Rudolfi Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra iz Kamnika Noro nori norci v režiji Marje Kodre še Sneguljčico Sapho, Ukročeno trmoglavko in Resničnostno moro.

Dostopnost