orlovognezdoV soboto, 21.9.2013, smo se odpravili na ekskurzijo v Orlovo gnezdo ter rudnik soli Berchtesgaden.

Najprej smo si ogledali rudnik, kjer nam je bil predstavljen natančen postopek pridobivanja kamene soli s pomočjo vode. Pri tem postopku je potrebno v skalo, bogato z minerali, izkopati jamo, nato pa jo napolniti z vodo. Čez nekaj časa se vodo izčrpa, potem pa z raznimi postopki izsuševanja iz nje pridobi sol.

Po končanem ogledu rudnika smo se podali na ogled Orlovega gnezda. To je zanimiva zgradba, ki se nahaja v Alpah, v bližini mesta Berchtesgaden, na višini 1834 metrov. Dostop do nje je možen le po strmi ovinkasti gorski cesti, po kateri lahko vozijo le posebni avtobusi. Ti so nas pripeljali do parkirišča, od koder smo se naprej do cilja podali z posebnim dvigalom. Stavba je bila last Adolfa Hitlerja, ki jo je kot darilo prejel za svoj 50. rojstni dan, a jo je obiskoval zelo poredko. Po nekaterih zgodovinskih virih naj bi prav iz tega gorskega bivališča načrtoval invazijo na nekdanjo Sovjetsko zvezo.

Za konec smo se odpravili še do mesteca Berchtesgadna, kjer smo si ogledali tipične primerke alpske arhitekture. V večernih urah smo se odpravili proti domu.

Dostopnost