pd 1319. 11. 2013 smo na Gimnaziji Jesenice izvedli projektni dan na temo gore, ki je bil namenjen drugim letnikom. Sodelovali pa so tudi nekateri tretji, dva prva in en četrti letnik. Na prireditev smo povabili učence gorenjskih osnovnih šol, ki jim bo obisk naše šole morda pomagal pri odločitvi, kje nadaljevati šolanje.

V uvodnem delu projektnega dneva je gimnazijski zbor zapel tri pesmi o gorah, dramski krožek pa je odigral del predstave Hodil po zemlji sem naši in pil nje prelesti. Program je povezovala naša dijakinja Anamarija.
Pri različnih predmetih so dijaki in učenci pridobivali nova znanja o gorah. Pri slovenščini so spoznali Joža Čopa, najbolj znanega jeseniškega gornika in alpinista. Pri likovnem snovanju so narisali Triglav. Pri angleščini so spoznali opremo za turne smučarje in kako se zaščititi pred medvedi v hribih. Pri matematiki so merili nadmorsko višino. Pri kemiji so ugotavljali, ali kisel dež lahko raztopi gore. Pri medpredmetni povezavi med angleščino, nemščino in italijanščino so se učili o Triglavskem narodnem parku, pri biologiji pa o ekologiji gora. Zanimiva pa je bila tudi medpredmetna povezava med športno vzgojo, biologijo in slovenščino, saj so dijaki skupaj z učenci izvedli orientacijski pohod po šoli, najboljši pa so dobili tudi nagrade. Pri geografiji so spoznali še azijsko gorovje, kako se vesti v gorah pa so se naučili pri sociologiji in filozofiji.
Ekipa Gorske reševalne službe Mojstrana pa je dijakom in učencem pokazala, kaj morajo storiti, če se zgodi nesreča.
Dijaki, učitelji in učenci osnovnih šol smo skupaj ustvarili uspešen in prijeten dan. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

Milena Gerbec, prof.

 

foto vec  Fotogalerija

Dostopnost