DSC 0496V četrtek, 3.4.2014 smo se tretji letniki odpravili v Berlin. Na pot smo se podali ob 8h zvečer izza gledališča Toneta Čufarja. Po naporni 12-urni vožnji smo prispeli v Berlin in si ogledali Olimpijski štadion, dvorec Charlottenburg in ostali del mesta.

Nato smo se z avtobusom odpeljali do nemškega parlamenta, ki je znan po ogromni stekleni kupoli, potem smo si ogledali Brandenburška vrata. Odpeljali smo se do ostankov berlinskega zidu, ob katerih stoji muzej. Muzej je bil zelo zanmiv, saj je bilo zelo nazorno predstavljeno dogajanje v Nemčiji med 2. svetovno vojno. Kasneje smo si ogledali še spomenik, ki je sestavljen iz 713 kvadrov in je spomenik Judom. Nato do muzeja Checkpoint Charlie, ki stoji ob nekdanji meji med V in Z Berlinom. Po ogledu muzeja smo si ogledali drugi del Berlinskega zidu in na Alexanderplatzu imeli prosti čas. Z avtobusom smo se odpravili v hostel. Tam smo se odločili ali bomo odšli s podzemno železnico nazaj do Alexankerplatza ali pa bomo sami raziskovali okolico.
Naslednji dan smo se navsezgodaj odpravili iz hostla in se vsi skupaj s podzemno odpeljali do postaje ZOO, si ogledali še staro cerkev s porušenim turnom in novejšo zraven. Po tem smo imeli prosti čas ter smo se sprehajali po ulici s številnimi trgovinami ter najbolj znano izmed njih smo si ogledali. To je Ka De We. Odpeljali smo se v Potsdam, si ogledali Alexandrowko, se peljali skozi prepovedano mesto do Cecillienhofa, ki nam je bil vsem zelo všeč. Mikalo nas je, da bi si ogledali notranjost saj nas je že sama zunanjost prevzela. Potem smo si ogledali še nizozemsko četrt. Ime je dobila, ker so hiše tam zgrajene v nizozemskem stilu. Na koncu smo si šli ogledat še Sansoucci kjer smo naredili tudi skupinsko sliko. Pred odhodom smo se sprehodili še po železniški postaji in od tam smo se potem odpravili na pot domov.
Domov smo prišli polni novih vtisov in znanja. Vsekakor nas na Berlin vežejo lepi spomini.

 

Izabela Balikić in Nina Smolej, 3.B

Dostopnost