finci 1V soboto, 2. 5. 2015, smo na ljubljanskem letališču po mesecu dni zopet videli naše finske prijatelje. Kljub dolgemu in napornemu potovanju so prišli z nasmehom na obrazu, pripravljeni na drugi teden mednarodne izmenjave med Gimnazijo Jesenice in Gimnazijo v Petäjävesiju.
Fotoalbum 20 Foto vec

Po nedeljskem prostem dnevu, ki smo ga večinoma preživeli v slovenskih turističnih krajih, smo se v ponedeljek zjutraj zbrali v šoli. Po kratki predstavitvi kraja, regije in države, v kateri živimo, je sledil ogled šole ter zanimive delavnice, iz katerih smo se tako mi kot tudi
naši gostje veliko naučili. Po malici smo se podali na ogled Jesenic in Gornjesavskega muzeja. Popoldne smo skupaj preživeli v Mostah. Naslednje jutro smo se z vlakom odpeljali v Ljubljano, kjer smo si najprej ogledali parlament, nato pa smo bili deležni sprejema na finski ambasadi. Po sprejemu smo učenci jeseniške gimnazije vodili ogled znamenitosti po starem mestnem jedru, kasneje pa smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za nakupovanje in
posedanje v senci ob skodelici kave ali sladoleda. V sredo smo se podali na Blejski grad, nato pa se s pletno popeljali do edinega slovenskega otoka. Prehodili smo skoraj celotno pot okoli jezera in se zasluženo posladkali s blejskimi kremnimi rezinami. Dan smo zaključili s poletnim sankanjem z vrha Straže. V četrtek smo se iz Rateč peš odpravili v Planico in si ogledali tamkajšnje skakalnice in letalnice, večina pa se nas je povzpela do vrha skakalnic.
Utrujeni smo si popoldne ogledali še Liznjekovo hišo in Kranjsko Goro, zvečer pa navijali ob ogledu hokejske tekme med Slovenijo in Finsko. Zadnji dan smo preživeli v šoli in tako kot na Finskem smo se tudi v Sloveniji pomerili v odbojki in nogometu. Na delavnici pod vodstvom profesorice Katarine Trontelj smo izdelali kremo, preden pa so naši gostje hiteli pripravljati kovčke, nas je obiskal njihov rojak, ki živi na Planini pod Golico.
Okrog petih popoldne smo se poslovili od prijateljev, polni novi dogodivščin in spominov ter si obljubili, da se zopet srečamo.
Ana Maja Kralj, 1. b

Dostopnost