Našo gimnazijo je  22. oktobra, obiskal drugi človek ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, namestnik vodje misije David Burger.
Najprej se je posvetil okoljski problematiki in tudi – lahko bi rekli, da nekoliko neameriško – vlogi Združenih držav pri tem. Dotaknil se je tudi vloge mladih pri spreminjanju sveta na bolje in skušal prisotne navdušiti za izbiro znanstvenih poklicev.
Nato je dolgoletni ameriški diplomat spregovoril o svojem poklicu in dozdajšnji karierni poti, ki je vključevala tudi, na primer, bivanje v Singapurju in Pakistanu. Poudaril je, da poklic diplomata ni za vsakogar – dobra stran je vsekakor zanimivost, slaba pa (družinska) napetost zaradi nenehnih selitev.
Kljub pregovorni slovenski plahosti, vsaj kar se postavljanja vprašanj tiče, se je razvila živa debata, ki je vključevala tako dogajanje v Ameriki – govora je bilo na primer o Donaldu Trumpu, enem od republikanskih pretendentov za ameriški predsedniški stolček, pa tudi o ameriški pravici do nošenja orožja in šolskih strelskih pohodih – kot begunsko in sirsko krizo ter življenje v Sloveniji in ZDA na splošno.
Diplomat je na vprašanja seveda večinoma odgovarjal pregovorno diplomatsko, a je kljub temu pustil dober vtis pri prisotnih. Celoten obisk je minil v prijetnem vzdušju.

zda (7)   zda (3)  zda (4)  zda (1)

Blaž Istenič, 4. c

Dostopnost