Dan čistega športa (10.april) je namenjen promociji boja proti dopingu v športu. V sodelovanju z SLOADO  (Slovenska antidoponška organizacija , ki je del Svetovne antidopinške agencije (WADA), smo  tudi na naši šoli, med 4. in 15 aprilom,  izvedli številne preventivne aktivnosti
ter tako poizkušali dvigniti nivo zavedanja o nevarnostih dopinga.

Z dijaki smo se o tej problematiki pogovarjali na urah športne vzgoje. Pri tem smo uporabili pripravljene iztočnice in vprašanja za razpravo s strani organizatorjev projekta (SLOADE). Po koncu pogovora smo dijakom razdelili informativno gradivo – letake. Dijaki športniki so s svojim podpisom potrdili, da so proti dopingu v športu, da podpirajo čist šport.

brigitaV tem času smo, preko projekta Dvojna kariera , ki ga vodi Olimpijski komite Slovenije,  na šoli organizirali dve predavanji. Prvo z naslovom Uporabnost hipnoze v športu, je izvedel Jure Jamnik, študent bio psihologije, ki se še posebej posveča vplivu hipnoze na človeka v okviru psihične priprave športnika. Na tem področju ima  že kar nekaj pozitivnih izkušenj. Dijakom je predstavil kaj sploh hipnoza je, kako poteka seansa, pozitivne vplive na človeško telo, ki se dokaj hitro pokažejo.

 
Drugo predavanje za naslovom Moja pot,  je izvedla Brigita Langerholc, nekdanja olimpijka. Predstavila je svoje bogate življenjske izkušnje od zgodnjega otroštva, ko ji je bolezen preprečevala športno treniranje, do udeležbe na OI,  študija v Ameriki. Še posebej je izpostavila obdobje srednješolskega izobraževanja. Dijakom  je posredovala napotke za obvladovanje stresa v šoli, za uspešno usklajevanje šole in športa. Posebej je poudarila nevarnost dopinga. Dijake je pozvala naj se odločno uprejo vsaki manipulaciji, ki zajema jemanje kakršnihkoli dopolnil, poživil,…. Skratka naj dopingu odločno rečejo ne.

Predavanji: Moja pot (Brigita Langerholc), Uporabnost hipnoze v športu (Jure Jamnik)

doping

delavnica jure

jure jamnik

podpisi

Pripravila: Bojana Martinčič

Dostopnost