V okviru projekta Tutorstvo mladim športnikom, ki ga izvajamo pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ), smo organizirali predavanje na temo dvojne kariere športnikov (izobraževanje in zaposlovanje), varuha športnikovih pravic in finančnega opismenjevanja športnikov, na katerem so predavatelji na konkreten način predstaviti kaj pomeni usklajevanje športa s področjem izobraževanja in / ali zaposlovanja in posamezne ukrepe, projekte in aktivnosti, ki se izvajajo v okviru OKS-ZŠZ.

Predavatelji so bili: Petra Robnik (predstavila je projekt Dvojna kariera vrhunskega športnika), Rožle Prezelj (varuh športnikovih pravic), Miha Urek (finančno opismenjevanje). Prikazani so bili intervjuji z znanimi slovenskimi aktualnimi in že upokojenimi olimpijci: Primož Kozmus, Primož Peterka, Peter Prevc, Raša Nesterovič, Iztok Čop, o aktualni problematiki finančne pismenosti športnika. Predvsem so poudarili, da se morajo mladi športniki zavedati pomembnosti finančnega opismenjevanja, saj gre za njihov lastni obstoj.


vsezivljenjePredavanje in delavnica sta bila pripravljena skladno s smernicami Evropske komisije za področje dvojne kariere športnikov in usmeritvami Mednarodnega olimpijskega komiteja in agende 2020, ter smernicami OKS-ZŠZ, ter Nacionalnega programa športa v RS in sicer izobraževanje športnikov s širšimi področji znanja, z namenom razvoja celovite osebnosti športnika in vse-življenjskega učenja.


Olimpijec Iztok Čop nas je obiskal v ponedeljek, 12.12. 2016 (o tem dogodku smo že poročali), v četrtek zjutraj pa smo gostili Grega Teraža, nekdanjega dijaka naše gimnazije, ki je svoje izobraževanje nadaljeval in zaključil v Ameriki. Dijakom je opisal svojo študijsko pot, podrobneje jim je predstavil logistiko vpisa in pogoje za nadaljevanje študija v tujini. V mesecu februarju bo za naše dijake pripravil delavnico na to temo.
Dijaki so z zanimanjem poslušali in postavljali vprašanja.

Dostopnost